Rooman Aperitivo TOP 5 ja yksi pettymys

Hyvä drinkki, sen kylkeen maukasta syötävää ja tämä kaikki vielä edullisesti? Tähän tiivistyy italialainen aperitivo-kulttuuri. Tutustuin siihen vuosi sitten Milanossa, jossa uskollisesti kiersimme matkailulehti Mondossa vinkattuja erinomaisia aperitivo-paikkoja. Alun perin Pohjois-Italiasta kotoisin oleva aperitivo siis sisältää juoman ja syötävää noin klo 18-21 välillä edulliseen noin 10 € hintaan. Syötävä vaihtelee paljon paikasta riippuen, joskus se on vaatimattomasti sipsejä ja oliiveja, kun parhaimmillaan se voi olla laaja valikoima erilaisia maistuvia italialaisia ruokia. Hyvässä aperitivo-buffetissa on laaja valikoima ja mielestäni myös kasviksia esimerkiksi salaattien muodossa. Aperitivon ei ole tarkoitus korvata illallista vaan se tarkoittaa enemmänkin juoman kanssa nautittavaa syötävää – mutta missään ei katsottu santsaamista pahalla.

Olen täysin ihastunut tuohon mahtavaan aperitivo-kulttuuriin, joten Rooman-matkallakin aperitivo oli pakollinen juttu joka ilta. Roomassa aperitivo-paikkoihin kannattaa mennä heti kun ne aukeavat klo 18.30-19 aikoihin riippuen paikasta, koska osassa paikoista pöydät ovat jo täynnä klo 19 jälkeen. Aperitivo on selkeästi Roomassa nuorten aikuisten suosiossa, välillä näkyi  paikoissa myös paikallisia lapsiperheitä. Aperitivo on paras tapa säästää ruokakuluissa, koska edullisella hinnalla saat hyvän drinkin ja maukasta syötävää. Osassa paikoista on hyvin laaja drinkkilista ja osassa vain muutama vaihtoehto. Jos listalla ei ole mieleistä juomaa kannattaa rohkeasti pyytää henkilökuntaa tekemään sellainen juoma mistä itse tykkää – ja juoma voi tietenkin olla lasi viiniä tai alkoholiton drinkki. Itse suosin yleensä spritz-juomia kuten Aperol spritz, Martini spritz, Campari spritz, Limoncello spritz ja Berry spritz.

1. Vin Allegro

IMG_8589

Hinta: 10 €
Juoma: Limoncello spritz
Osoite: Piazza Giuditta Tavani Arquati, 114, 00153 Roma, Italia

Tunnelmallinen viinibaari trendikkäässä Trasteveren kaupunginosassa. Seinät ovat täynnä viinipulloja ja viinibaarin edustalla on viihtyisä terassi. Casorio eli vanha herra kassalla jammailee letkeän musiikin tahtiin. Henkilökunta nauttii itse myös hyviä viinejä työnteon ohessa, selkeästi viiniharrastajien paikka. Täällä on tunnelmaa vaikka muille jakaa! Drinkit tarjoillaan komeissa laseissa ja kauniisti koristeltuina. Musiikkina soi rentoa tunnelmallista fiilistelymusiikkia kuten Amy Winehouse ja Adele.

Ruuan suhteen on paljon vaihtoehtoja kuten salaatatteja, pastaa, juustoja, prosciuttoa ja munakasta. Tarjolla on myös suolaista piirakkaa, grillattuja munakoisoja tomaattitäytteellä, maukasta kanaa ja paprikoita. Makeana vaihtoehtona löytyy hedelmävartaita. Gluteenittomille ruokailijoille löytyy myös hyvin vaihtoehtoja.

2. T-Bar Ostiense

IMG_8321

Hinta: 10-12€
Juoma: Berry spritz
Osoite: Via Ostiense, 182, 00146 Roma, Italia

No nyt on todella trendikäs sisustus ja menevä terassibaari kyseessä. Sijainti on Garbatella-metroasemalta noin 200 metrin kävelyn päässä. Terassilta näkee upean auringonlaskun ja Tiber-jokimaiseman. Drinkkilista on laaja ja myös trendikäs. Musiikki on nopeatempoista ja nuorekasta, mm. Alma, Galantis, Carly Rae Jepsen ja Queen pauhaavat bassot täysillä.

Tarjolla mielettömän hyvää sieni- ja tomaattipitsaa, pastasalaatteja, munakasta, grillattuja ja koristeltuja paprikoita, munakoisoja, focaccia-leipää. Vehnää on lähes kaikessa eli gluteenittomat ruokailijat älkööt vaivautuko.

3. Gusto

IMG_7738

Hinta: 10 €
Juoma: Il Vegano Venturi
Osoite: Piazza Augusto Imperatore, 9, 00186 Roma, Italia

Paikassa on viihtyisä terassi ja sisällä myös paljon asiakaspaikkoja, tunnelma on rento sekä ravintolamainen. Sisustus on tasokas ja mieleen jää ravintolan etuosa ja sen moderni sisustus. Loft-henkisen tilan kauniit tiiliseinät tuovat tunnelmaa. Sijaintinsa puolesta sinne on helppo poiketa ostoskadulta Via del Corsolta tai espanjalaisten portaiden tutustumisen jälkeen.

Drinkit ovat persoonallisia ja niitä on laaja valikoima. Seurueemme tuli kokeiltua juomia laidasta laitaan, osa drinkeistä yllätti positiivisesti ja osa oli vähän liiankin eksoottisia. Toki valikoimassa myös perinteiset drinkit. Gustossa on ystävällinen henkilökunta ja ravintolan takaosassa musiikkina soi 80-luvulta vauhdikasta retroilua kuten Bananarama ja Journey.

Aperitivo-pöytä on siis hieman piilossa ravintolan takaosassa. Tarjolla pikkusuolaisia, vihanneksia, salaatteja, munakkaita. Kaikki oikein maistuvaa. Ei lainkaan makeita vaihtoehtoja.

4. Analemma

IMG_8901

Hinta: 12 €
Juoma: White Martini spritz
Osoite: Via Leonina, 77, 00184 Roma, Italia

Analemmassa on tarjolla erikoisempia drinkkejä Montin trendikkäässä kaupunginosassa pikkukatujen ravintoloiden ja baarien keskellä. Baarimikko tarjoutuu tekemään oma-aloitteisesti ihan minkälaisen drinkin tahansa – plussaa tästä! Henkilökunta on nuorta ja palvelu letkeää ja ystävällistä. Sisustus on urbaani ja Kallio-henkinen, josta esimerkkeinä ilmastointikanavat näkyvissä ja kaikki tuolit erilaisia. Paikassa ei ole terassia, joten emme voineet ihastella auringonlaskua. Musiikki on kokeilevampaa ja jammailuun sopivaa kuten Daft Punkia. Musiikki on myös hiljaisemmalla kuin muissa paikoissa, joissa kävimme.

Ruoka on pasta- ja kasvispainosteista, kuitenkin ihan mukavasti löytyi 11 eri vaihtoehtoa. Korttimaksuyhteys oli rikki, joten hyvä olla käteistä mukana, automaatti on myös nurkan takana.

5. Oppio Caffè

IMG_7299

Hinta: 12€
Juoma: Aperol spritz
Osoite: Via delle Terme di Tito, 72, 00184 Roma, Italia

Paikasta tulee hieman mieleen Hard Rock Café niin hyvässä kuin pahassakin. Colosseum näkyy suoraan ikkunasta eli paikassa on mieletön sijainti ja maisema. Juomapuolella aika perinteinen drinkkilista, jossa muutama vaihtoehto. Musiikkina 2000-luvun alun bilemusiikki kuten Lady Gagan vanhempaa tuotantoa, joka ei aivan kohtaa tunnelmassa arvokkaan Colosseumin naapurissa.

Valikoima on laaja mm. pastaa, kasviksia ja pikkusuolaisia. Valikoimassa ei ole pitsaa eikä salaatteja oikeastaan tarjolla. Tuoreita pilkottuja hedelmiä ja piirakkaa makeina vaihtoehtoina.

Pettymys: Freni e Frizioni

Kyseessä kehuttu Aperitivo-paikka Trasteveren kaupunginosassa, jota odotin todella innolla. Kävimme täällä klo 18.30 ennen kuin aperitivo alkoi klo 19 ja käännyimme pois. Ensinäkemältä rähjäinen baari, sisällä vähän istumatilaa ja ulkona muutama terassipöytä. Missään ei ollut tilaa ja terassi oli roskisten vieressä. Ihmiset söivät kadulla, koska istumapaikat olivat varattu jo etukäteen. Kyseessä oli siis totaalinen pettymys. En epäile etteikö buffet olisi hyvä, mutta se ei näyttänyt kovin laajalta. Nämä seikat vaikuttivat kokemukseen niin, etten tätä paikkaa nostanut TOP 5 -listalle, vaikka etukäteen tehdyn selvitystyön perusteella paikka oli todella kehuttu. Paikkaa on hehkutettu matkaoppaissa, mikä on tainnut tehdä siitä kuitenkin hieman yliarvostetun ja ruuhkaisen.

23 thoughts on “Rooman Aperitivo TOP 5 ja yksi pettymys

Add yours

 1. Itse en ole Italiassa Aperitivoja pahemmin päässyt harrastamaan. Mutta Espanjassa olemme tapastelleet oikein viimeisen päälle monella matkalla. Rakastan juuri erilaisia pikkusyötäviä, joita voi napsia ruuan kanssa. Usein illasta en ole enää kovin nälkäinen, joten kokonainen ravintolaillallinen olisi aivan liikaa.

  Tykkää

 2. Aah parasta Roomassa! Pari paikkaa näytti jopa tutulta. Tuolla Freni i Frizionessa me ainakin myös käytiin ja tykättiin kyllä, vaikka ei se meidänkään ykkössuosikiksi noussut, oli niin täynnä ettei päästy istumaan. Pikkupurtavat ja drinksu on kyllä paras tapa aloittaa illanvietto. Vesi nousi kielelle 🙂

  Tykkää

 3. Pari tuttua paikkaa, pari jossa ei ole tullut käytyä. Sitä kun tulee mentyä aina samoihin, hyväksi havaittuihin paikkoihin. ’Gusto on yksi vakkareista, mutta pikemminkin sijainnin kuin ruoan vuoksi, vaikka sekin on ok. Oma suosikkini on Doppiozeroo Via Ostiensella. Myös La Zanzara lähellä Vatikaania on kiva, siellä aperitivo toimii niin, että tarjoilijat tuo pikkuannoksia pöytään niin kauan ku siinä drinksun kanssa istuu. Ei tarvi siis poistua buffaan jonottamaan.
  Freni e Frizione oli 6 – 7 vuotta sitten mahtava, mutta olen kuullut, että sille on käynyt niin kuin monelle paikalle täällä käy, kun niistä tulee suosittuja. Laatuun ei enää panosteta.

  Tykkää

 4. Hyvän näköisiä pikkuruokia ja drinksuja, nam! Näitä täytyisi päästä Italiaan kokeilemaan. Valikoima näyttää kuitenkin niin runsaalta, että korvaisi ainakin itselläni hyvin sen illallisenkin vaikka tarkoitus ei olisikaan. Toisaalta olisi ehkä synti skipata illallinen Italiassa…

  Tykkää

 5. Mahtava tapa maistella ruokia ja juomia. En tiedä, kannattaisiko vastaava Suomessa tosin. Tästä sai vinkkiä moneen hyvään paikkaan, joista itselleni jokainen viidestä voisi olla kokeilemisen arvoinen.

  En ole muutenkaan erityisen nälkäinen myöhään illalla, joten voisin omalla kohdallani pitää tuota sopivana illallisen korvaajana. Tykkään syödä enemmän aamulla, joten italialaistyylinen pieni makea keksi tms ei kyllä rittäisi millään 😀

  Tykkää

 6. Huono musiikki nostaa kyllä verenpaineita ihan turhaan. Minä en tietäisi kyllä, mitä drinkkiä tilata, tiedän yhden drinkin ja sitä tuskin Italiasta saa. On aika törkeä paikka tuo ei-suositeltu, kun on roskapöntöt juuri vieressä. Veikkaan, että sen arvostelut tulevat romahtamaan varsin pian.

  Tykkää

 7. Todella mukavan oloisia paikkoja! Itse tykkään tällaisista postauksista, jossa tuodaan hyviä vinkkejä kohteeseen. Näitähän voisi itse hyödyntää, kun Rooma seuraavan kerran kutsuun. Bonuksena varoituksen sananen, mihin ei ehkä kannata mennä.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: