Barcelonan viinitilat arviossa: Freixenet vs Codorníu

Cavan nauttimista suosikkibrändien viinitiloilla? Kyllä kiitos! Katalonia on erityisen tunnettu Cavasta ja Barcelonan loman yhteydessä onkin helppo käydä viinitiloilla tutustumassa. Cavahan on samppanjamenetelmällä valmistettua espanjalaista kuohuviiniä, ja Cavan maku on omaan mieleen mieluisempi kuin samppanjan, toki myös hinta ja laatu on Cavassa paremmin kohdillaan.

IMG_5970

Lähtökohtana on varsin edulliset vierailukäynnit kummallakin tilalla 12 € / kierros ja kummallekin pääsee helposti Barcelonasta R4-linjan 45 minuutin lähijunamatkalla ja paikallinen juna-asema on Sant Sadurní d’Anoia.

Freixenet

IMG_5938

Freixenetin viinikellari on kirjaimellisesti aivan juna-aseman vieressä. Viinikellari-nimitystä käytetään viinitilan sijaan, koska rypäleet tulevat parilta tuhannelta yksityiseltä viljelijältä ja valmistus tapahtuu täällä. Freixenetillä ei ole omia viiniviljelmiä lainkaan.

IMG_5984IMG_6013 Kyseessä on kattava esittely, joka alkaa videoesityksellä. Kierrokseen kuuluu katujunalla tuotanto- ja varastotiloihin tutustuminen. Pääsemme kellaritiloihin, jonka hyllyt ovat näyttäviä vanhoja pulloja täynnä. Kierroksella nähdään nykyinen tuotantolinja ja miten juoma päätyy pulloon vaiheittain selitettynä.

IMG_6024IMG_6019IMG_6057IMG_6059

Maistelu on lopuksi salissa, joka ei kovin tunnelmallinen vaan enemmänkin Silja Line-tyyliä. Kierrokseen kuuluvat 2 lasillista ovat kumpikin laadukkaita ja mieleen.

IMG_6063IMG_6069
Freixenetin tehtaanmyymälää

Codorníu

Codorniu

Codorníun viinitilalle haluavilla on edessä juna-asemalta kävellen 2 km matka tai lyhyt taksimatka. Kävelymatka sujuu helposti kylän läpi. Täällä on aloitettu ensimmäisenä Cavan valmistus vuonna 1872 Ranskassa kehitetyllä samppanjan tuotantomenetelmin.

 

IMG_6100IMG_6242Aluksi on lyhyt 3D-videoesitys, mutta se ei kerro paljon itse yrityksestä. Tämän jälkeen pääsemme kiertämään vehreää puutarhaa ja upeaa museorakennusta, jossa on esillä viininvalmistuksen Codorníulla käytettyjä laitteita eri ajanjaksoilta. Paikka on todella tunnelmallinen ja myös erittäin valokuvauksellinen. Kierroksella pääsemme jopa haistelemaan eri rypälelajeja.

IMG_6090IMG_6130IMG_6139IMG_6171

Kun viinin tuotannosta ja Codorníusta on kerrottu pääsemme kiertämään maan alla olevia luolia, joita on yhteensä 35 kilometriä, huh huh! Pisin yksittäinen suora käytävä on 1,5 km pitkä ja suurin osa kierroksesta tehdään katujunalla, tiloissa voisi helposti eksyä, joten paras pysyä ryhmän mukana. Tosin eksyessä ei ainakaan juoma loppuisi kesken ja hetken jo mietin joukosta harhautumista 😉

IMG_6179IMG_6206IMG_6223IMG_6227

Kierros viinikellarissa on todella hulppea, käytävät jatkuvat loputtomiin. Lopuksi Maistelu tapahtuu tunnelmallisessa kellarissa, jossa maistellaan yleisimpiä Codorníun Roseeta ja Cavaa.

IMG_6255IMG_6237IMG_6268

Yhteenveto:

Freixenet on enemmän mainosmainen ja tunnetumpi, mutta Codorníu on perinteikkäämpi, laajempi viinitila ja näyttävämpi. Kummallakin kierroksella kannattaa vielä tilata kuivia erikoisempia kuohuviinejä.

IMG_6149IMG_6318Maailman cavapääkaupungissa Sant Sadurní d’Anoiassa katutolpatkin ovat korkinmallisia.

Codorniu tarjosi enemmän kaikille aisteille, kauniita puutarhoja ja rakennuksia, eri kypsien rypälelajikkeiden tuoksuja, Freixenet kierros oli enemmän hyvin tehtyä markkinointia, tosin Freixenetin kierroksella keskityttiin enemmän valmistusprosessiin kuin Codorníulla.

IMG_6157

Freixenet on enemmän osa isoa globaalia viinikauppaa ja Codorníu perinteinen. Codorníu esittelee arvokkaita historiallisia tilojaan kunnolla, mutta kierroksella ei vierailla ollenkaan uusilla tuotantolinjoilla, mikä on sääli koska Freixenetillä myös tutustutaan nykyiseen Cavan valmistukseen. Kierrokset ovat sen verran erilaisia, että ei ole lainkaan tyhmää käydä molemmilla!

IMG_6128

2 thoughts on “Barcelonan viinitilat arviossa: Freixenet vs Codorníu

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: