Lomalukemista – matkalla hyvässä elämässä!

Lomalla on mukavaa lukea jotakin inspiroivaa, kun mieli on muutenkin rentoutunut ja avoin. Arjessa en oikein osaa syventyä kirjan pariin. Viimeisen vuoden aikana olen viimein oppinut, että matkoilla joka ikistä nähtävyyttä ei tarvitse metsästää, jotta aikaa jää lukemiselle ja rentoutumiselle. Alkuvuodesta vuorossa oli Saku Tuomisen Hyvä elämä, lyhyt oppimäärä.
IMG_9846Suosittelen kirjan lukemista ihan jokaiselle! Kirja oli helppolukuinen, lyhyt, epämuodollinen, pohdiskeleva ja miellyttävä yhteenveto hyvästä elämästä – ja ehdottoman sopivaa lomalukemista! En ryhdy kirjoittamaan kirja-arviota vaan esittelen tässä muutaman kirjasta poimitun näkökulman. Kuulostavatpa ne tutulta tai eivät, niin nämä meidän kaikkien kannattaa muistaa!

Uusien asioiden kokeileminen

Maailma on täynnä mahdollisuuksia! Lapset kokeilevat ennakkoluulottomasti kaikkea uutta, mutta tietyssä iässä kadotamme sen ominaisuuden. Tai oikeastaan ympäröivät ihmiset alkavat opettaa meitä pitämään asioita järjettöminä ja mahdottomina. ”Jokaiselle on satoja tuhansia asioita, joiden tekeminen tuottaisi valtavasti iloa ja joiden tekeminen olisi täysin mahdollista. Jumitumme tuttuihin asioihin, hölkkäämiseen ja jumppaamiseen, vaikka voisimme jongleerata ja taitoluistella.

malediivit5

Yksi hyvä esimerkki on tämän blogin perustaminen ja ylläpitäminen. Aikaisemmin keksin monta syytä, miksi en kirjoittaisi matkablogia. Vähättelin itseäni: sen aloittaminen ja ylläpito vievät paljon aikaa, teen sen sitten joskus kun on parempi hetki ja osaanko kirjoittaa tarpeeksi hyvin. Kun päätin eräänä maanantaiaamuna, että haluan perustaa matkablogin vaikka en edes tiennyt mikä sen nimi olisi tai muita yksityskohtia, oli blogi ja sen verkkotunnus valmiina viikon päästä tästä päätöksestä. Päätös ja innostus.

Lomalla on oiva mahdollisuus heittäytyä kokeilemaan uusia asioita, uudessa ympäristössä voi kokeilla uutta urheilulajia tai maistaa jotain mitä ei ole ikinä syönyt. Monesti jopa vessassa käynti toisella puolella maapalloa voi olla aivan erilainen kokemus ja siitäkin voi huumorilla ottaa kaiken irti.

Mitä uutta sinä aiot kokeilla ensi kuussa, ensi viikolla ja huomenna? Mikä on se epätoimiva asia, josta luovut raivataksesi tilaa uudelle? Tee nyt äläkä ”sitku”. Ja muista, että kuka tahansa pystyy mihin tahansa! Olen huomannut että niinkin yksinkertaiset asiat kun kulkeminen eri reittiä ja poikkeaminen rutiineista tekee hyvää.

Myönteisyys menneeseen ja tulevaan

Muistot eivät pysy vakiona vaan muuttuvat joka kerta, kun palaamme niiden äärelle. Myönteinen muistelu muuttaa alkuperäisen muiston myönteisemmäksi, kielteinen kielteisemmäksi.” Jos matkan neljästä päivästä kahtena satoi, muistele niitä kahta aurinkoista päivää ja sadepäivien mukavaa sisätekemistä – älä huonoa tuuria sään suhteen.

IMG_0022

Jos ympäröivillä ihmisillä on negatiivinen suhtautuminen asioihin tai vaikka ihan niinkin arkiseen asiaan kuin säähän, niin sulje heidät ja heidän ajatukset pois. Pyri välttämään sortumista negatiivisen ajattelun kierteeseen. Mielikuvaharjoittelu auttaa pysymään itse paremmalla tuulella, vaikka emme olekaan teflonia ja välillä voi todella vaikea olla lähtemättä mukaan negatiivisen ilmapiirin lietsontaan.

Olenko sinut sen kanssa mitä on tapahtunut? Jos en, mitä voisin asialle tehdä? Ja jos olen, olenko muistanut osoittaa kiitollisuutta.” Onkin hyvä tapa kerran päivässä tietoisesti miettiä hetki mennyttä ja tulevaa, myönteisellä asenteella. Minä olen tätä ryhtynyt tekemään iltaisin juuri ennen nukahtamista miettimällä kiitollisena mennyttä päivää ja haaveilemalla innostuneena tulevasta. Niihin ajatuksiin on ihana nukahtaa. Kiitollisuus on elämäntapa, jolla pääsee pitkälle. Kliseisesti on liian helppoa pitää asioita itsestäänselvyytenä ja unohtaa kiitollisuus pienistä ja suurista asioista mitä omassa elämässä kullakin on.

Olen myös kirjoitellut haavelistaa. Englannin kielessä bucket list tarkoittaa asioita, joita haluaa tehdä ennen kuin kuolee. Minä aion jaotella asiat eri listoille, mitä haluan tehdä ennen 4-kymppisiä, 5-kymppisiä jne. Sääntönä olen pitänyt, että listalle saa lisätä asioita milloin vaan, mutta ei poistaa. Silti kaikkien haaveiden ei tarvitse toteutua, sillä ihminenhän muuttuu koko ajan. Ja hyvä niin, sillä välillä jälkikäteen todella ihmetyttää aiemmat haaveet. Näen samalla miten omat ajatukseni ja innostukseni aiheet kehittyvät.

Älä keskity päämäärään – nauti vaihtelusta ja matkasta

Elämään kuuluvat vaihtelut. Ilman kontrasteja mikään ei tunnu miltään.” Elämä tuo kontrasteja muutenkin, mutta niitä on paikallaan myös etsiä: Vaikka mieluisten asioiden tekeminen tuottaa hyvää oloa, vielä suurempi onnentunne tulee vaikeiden asioiden tekemisestä. Jatkuvasti ei tarvitse pyrkiä tasapainoon, vaan kannattaa sopivasti haastaa itseään.

IMG_0263

Keskittyminen lopputulokseen ei tuo onnea vaan tekeminen ja tekemisestä nauttiminen.” Matkailijana nautin myös itse matkustamisesta enkä vain kohteessa olemisesta. Pidän lentoasemista, junista ja lentokoneista. Lentokoneen offline-tilassa on mahtavaa jutella ja lukea jotain inspiroivaa, välillä maisemia ja ihmisen pienuutta yläilmoista ihmetellen. Jos matkoilla vaan kokoajan odottaa kohteeseen pääsyä, tulee matkanteosta tuskaista ja ärsyttävää. Monesti kuulee kuinka uuvuttavaa lentokoneessa istuminen on ja vältetään varsinkin kaukomatkoja rankan lennon takia. Kuitenkin valtaosa ihmisistä istuu päivän aikana useita tunteja töissä, koulussa tai kotona. Kun asennetta muuttaa voikin tajuta, että matkanteko voi olla koko lomailun suola, joka ei aina mene kuten etukäteen on ajatellut eli ainakin se yllättää ja herättää eri tunteita toisin kuin kotisohvalla istuminen.

Mikä puuttuu onnellisuustekijöiden listalta?

Omistaminen ei ole onnellisuuden rakennuspalikka! Okei, totta kai perustarpeet on tyydytettävä, kuten turvallinen asuinsija, ja kauneuttakin ihminen kaipaa ympärilleen. Mutta me matkailijat tiedämmekin, että onnellisemmaksi tekee uteliaat kokemukset ja taidot hyvässä seurassa kuin shoppailu, kun vanhoistakin tavaroista pitäisi päästä eroon.

Onnellisuus asuu oikeudenmukaisuudessa ja tätä on hyvin tuotu esille onnellisuutta käsittelevässä artikkelissa: Suomi on jo niin rikas, ettei raha enää tuo lisää onnea – onnellisuusprofessorin mukaan meidän pitää nyt keskittyä vaurauden jakamiseen sen haalimisen sijaan.

suomi_1

12 thoughts on “Lomalukemista – matkalla hyvässä elämässä!

Add yours

 1. Kun on jo pitkään elänyt lähes unelmaelämäänsä siinä mielessä,että on voinut vaikka matkustaa juuri niihin kohteisiin, mitkä ovat kiinnostaneet, niin alkaa 60+ ikäisenä bucket list olla jo vähän tyhjä. Ehkä pitäisi kuitenkin yrittää moista vieläkin pitää. Antarktista olen pyöritellyt mielessäni, mutta toisaalta Draken salmen ylitys suuntaan ja toiseen kuullostaa sen verran inhottavalta, ettei matkaa ole tullut varattua.

  Tykkää

 2. Kiva postaus! Pidän kovasti lukemisesta ja reissussakin on aina oltava ainakin yksi kirja mukana. Etenkin rantalomilla kirja on välttämätön, mutta yritän lukea aina myös lentokoneessa ja näin nauttia matkastakin päämäärässä oleilun lisäksi. Sanoin tarkoituksella ”yritän lukea”, sillä yleensä en kuitenkaan malta: Menomatkalla olen liian innoissani edessä olevista seikkailuista ja paluumatkalla suunnittelen kynä sauhuten reissupostauksia. Etenkin pitkällä lennolla saatan kuitenkin malttaa välillä myös lukea. 🙂 Hyviä ajatuksia muutenkin. Yritän parhaillaan opetella kokeilemaan rohkeasti uusia pelottavaltakin tuntuvia asioita ja kesän bucket listillani onkin ”Kokeile jotain uutta”. Myös positiivinen ajattelu kantaa pitkälle. Siinä olen ehdottomasti luonnostaan parempi kuin uusien asioiden kokeilemisessa.

  Tykkää

 3. Hauskaa pohdintaa! On otettava myös huomioon, että on parempi tehdä ja kokeilla asioita juuri nyt kuin jättää sinne ”eläkeaikaan”, nimittäin jos haaveena on vaikka hypätä laskuvarjohyppy ja oletkin jostain syystä joutunut rullatuolipotilaaksi. Koskaan kun ei tiedä mitä elämä tuo mukanaan hyvässä ja pahassa.

  Tykkää

 4. Oo, moni noista jutuista oli ihan kuin suoraan mun ajatuksista! Rohkeus kokeilla uusia asioita, innostus, kiitollisuus… Itse toteutin toissakesänä yhden sitku-haaveeni lähtemällä kirjoittamaan Ranskaan ihan yksin kahdeksi viikoksi (onneksi kotiin jäi myötämielinen perhe), enkä jättänyt haavetta 10-20 vuoden päähän. Monet muutkin asiat ajattelen, että jos oikeasti haluaa, niin voi toteuttaa nyt eikä sitku. Kiitos tästä kirjoituksesta, olit inspiroiva!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: