Saksan Regensburg on ”Italian pohjoisin kaupunki”

Münchenistä reilut 100 km pohjoiseen sijaitsevaa Regensburgia sanotaan Italian pohjoisimmaksi kaupungiksi ja Saksan keskiaikaiseksi ihmeeksi. Syynä on kaupungin suurin Alppien pohjoispuolella sijaitseva keskiaikainen vanhakaupunki, joka on myös erittäin hyvin säilynyt. Historiallisen keskustan vanhat rakennukset ja kapeat keskiaikaiset kujat huokuttelevat paikalle turisteja. Regensburg on yksi Saksan harvoista toisessa maailmansodassa pommituksilta säästyneistä kaupungeista ja on myös UNESCOn maailmanperintökohde, joten uniikki saksalainen keskiaikainen kaupunki on todellakin omalaatuinen kokemus.

IMG_3480

Olen vieraillut kaupungissa jo 5 kertaa ja päätin tällä kertaa myös kirjoittaa blogiin siitä. Kaupunki on valikoitunut monta kertaa kohteeksi siellä asuvien ystävien vuoksi, mutta kaupunkia voi kyllä suositella muutenkin, varsinkin jos kauniit keskiaikaiset kaupungit kiinnostavat.

IMG_3622

Kaupungin historiallinen keskusta on itsessään tyrmäävän kaunis kierrellä ympäriinsä. Kaupungin keskellä sijaitsee Regesburgin tuomiokirkko Dom ja keskiaikainen Steinerin kivisilta, jotka ovatkin historiallisen keskustan tärkeimpiä nähtävyyksiä. Regensburgin tuomiokirkko The Dom on valmistunut vuonna 1520 ja sitä on rakennettu yhteensä 700 vuotta. Tuomiokirkon vieressä sijaitseva kivisilta on vuosina 1135-1146 rakennettu ja se on parhaiten säilynyt Saksassa oleva keskiaikainen kivisilta.

IMG_3426

Kaupunki on useiden aukioiden täyttämä ja esimerkiksi Haidplatz-aukion keskellä on oikeuden symboli ja aukiolla onkin käyty keskiajalla oikeudenkäyntejä. Aukion reunalla yhden punaisen rakennuksen ikkunan vieressä on onnen hiiri, jota paikalliset käy silittämässä ja esittävät toivomuksen.

Kaupungin Raatihuone on myös kaunis keskiaikainen rakennus, jossa mennään naimisiin ja joulun aikaan aukiolla on yksi monista kaupungin joulutoreista. Ympäröivät korkeat tornit ovat merkki vauraudesta, koska rahapulassa on voitu purkaa torni ja myydä tiilet.

IMG_3324

Kaupungin monet korkeat tornit viestivät talojen omistajien vaurautta ja valtaa. Kaupungin rikkain talo on ollut se, jolla on korkein torni. Kaupungin rikkaimpia taloja ovat apteekkaritalot, ja aikoinaan kaupungissa on ollut yhteensä neljä apteekkariperhettä.

IMG_3381

Kaupungissa on kivoja putiikkikatuja ja niillä myös pidetään välillä katujuhlia. Sympaattiset pikkukujat ovat olleet keskiajalla käymälöitä, kun taas nykyään ne on täynnä trendikkäitä pikkuliikkeitä ja myös antiikkiliikkeitä.

IMG_3339

Historiallisen keskustan joka kulmassa on myös kahviloita ja jäätelökioskeja. Varsinkin italialaistyylistä gelatoa on korttelin välein tarjolla eli kaupunki on varsinainen jäätelötaivas kesäisin!

IMG_4034

Paikallinen sinappibrändi Händlmaier on makeaa isorakeista sinappia. Kannattaa maistaa, sillä monet sinappia välttelevätkin tykkäävät tästä. Händlmaierilla on oma myymälä historiallisessa keskustassa ja toki sitä saa myös Regensburgin ruokakaupoista.

Kaupungin kuuluisin ja suosituin bratwurstiravintola eli Wurschkuchl sijaitsee kuuluisan kivisillan vieressä. Kyseessä on ehkäpä maailman vanhin yhtäjaksoisesti auki oleva ravintola, koska ravintola on auennut jo vuonna 1146 ja toimi ennen sitä kivisillan rakennustoimistona. Ravintolan 3 € bratwurst-sämpylä on erinomaisen makuinen. Vaikka et tykkäisi sinapista ja hapankaalista, tätä kannattaa maistaa. Ravintolan ulkoseinään on merkitty Tonavan tulvakorkeudet viime vuosisadoilla, joita on mielenkiintoista tutkia. Ravintolan kuuluisia bratwursteja on jouluisin tarjolla myös joulutorilla.

IMG_3616IMG_3630Kaupunki on myös kuuluisa olutkohde. Siellä on useita panimoita, joihin voi tutustua sekä olutpuutarhoja eli saksaksi Biergarten, joissa voit nauttia olutta ja syömistä. Kaupungissa on isot olutfestivaalit keväällä (Maidult, vuonna 2018 10.-27.5.) ja syksyllä (Herbstdult, vuonna 2018 24.8.-9.9.), joiden voisi sanoa olevan uusi Oktoberfest! Suosittelen vahvasti vierailua näiden olutjuhlien aikaan. Tarjolla on ilman sisäänpääsymaksua niin perinteisiä oluttelttoja tarjoten valtavia tuoppeja, paikan päällä paistettuja brezeleitä ja vuoristolaisjuustoa kuin tivolilaitteitakin. Saksassa olutfestarit ovatkin koko perheen tapahtuma.

IMG_2758

Kevät- ja syysolutjuhlien lisäksi kolmas erinomainen vierailuajankohta on joulukuu, sillä kaupungissa on jopa viidet joulumarkkinat:

 • suurin joulutori Neupfarrplatz-aukiolla
 • Haidplatz-aukiolla
 • Spitalgarten
 • yksityisen valtavan linnan pihalla järjestettävät upeasti valaistut sisäänpääsymaksulliset joulumarkkinat löytyvät Google Mapsistä nimellä ”Romantischer Weihnachtsmarkt auf Schloss Thurn und Taxis”
 • pieni käsityölais- ja taidetori Kohlenmarkt-aukiolla

IMG_2644

Regensburgista on tullut viime vuosina jatkuvasti suositumpi turistikohde ja monet jokiristeilyalukset pysähtyvät tänne ja niiden mukana kaupunkiin tulee isoja turistiryhmiä. Hotellien hinnat lomakausina voivat olla suhteellisen korkeatkin, mutta toki kaupungista löytyy paljon myös Airbnb-majoitusta. Kaupunkiin pääsee helpoiten Müncheniin lentämällä, ja se on helppo yhdistää kohteena vaikka juuri Münchenin kaupunkilomaan junalla kulkien.

IMG_7349Jos yövyt Airbnb-asunnossa tai muuten vierailet paikallisessa kerrostalossa, voit nähdä porrashuoneessa ovissa mielenkiintoisia liidulla merkittyjä ”koodeja”. Kyseessä on kristillinen loppiaisen jälkeinen kodinsiunausperinne. [Wikipedia]

IMG_2584

Olutpanimo

Kävimme keskustassa sijaitsevalla olutpanimolla englanninkielisellä kierroksella. Kyseessä oli Spital eli vanha spitaalisairaala. Kierrokseen kuului panimokierros ja olutmaistelu.

IMG_3489

Paikka on nykyään myös vanhainkoti ja vanhainkodin asukkaat saavat tiettyinä päivinä juoda ilmaiseksi olutta, taitaa olla monen unelma päätyä tällaiseen vanhainkotiin. Tosin jono on pitkä ja jo 21-vuotiaana  pitäisi ilmoittautua jonoon, jotta eläkkeellä pääsisi tänne, tosin kyseessä ei taida olla vaikea päätös ainakaan paikallisille.

Aikoinaan olut piti noutaa olutpanimoista kotiin isoissa astioissa. Olutpuutarhat syntyivät kun keksittiin, että olutpanomoiden edustalle voi laittaa tuoleja ja pöytiä.

IMG_3515

Kierroksella käydään valmistusprosessi ja tuotantolinja läpi. Vahvin panimon tuottama olut on 10 % eli aika vahvaa. Maistelimme kolmea eri olutta, ja maistelusta sekä kierroksesta sai mukavasti irti tietoa paikallisesta olutkulttuurista.

IMG_3495
Oluen valmistuksessa käytettävää humalaa, joka muuten tuoksui aika tuhdille!
IMG_3536
Tämäkin olut on tehty Baijerin vanhaa oluen puhtauslakia (Reinheitsgebot) mukaillen vain vedestä, maltaasta ja humalasta sekä hiivasta. Suklainen maku siis niillä aikaan ilman mitään suklaa-aromia.

9 thoughts on “Saksan Regensburg on ”Italian pohjoisin kaupunki”

Add yours

 1. Minua jäi mietityttämään, miksi sanotaan italialaiseksi. Pitäisikö kaupungin näyttää siltä vai mikä? Joistain kuvista saattoi aistia ehkä häivähdyksen, mutta ainakin minun silmiini näyttää perisaksalaiselta. Kaunis on kyllä, ehdottomasti!

  Tykkää

 2. Ohhoh! Olipa kiinnostava paketti! Tämän kesän road trippimme starttasi Münchenistä, mutta se olisi saattanut lähteä aivan eri suuntaan tämän luettuani.
  Olutpanimot, bratwurst ja hapankaali, keskiaikainen vanha kaupunki, kaikki samassa paketissa! Tuo vanhainkoti olisi ihan huikea paikka myös! Tanskan Svendborgissa on muuten Svendborg Demensby niminen vanhainkoti tai asuntola, jonka yhteydessä on myös panimo. Asukkaat tekevät siellä olutta ja sitä myös myydään omassa myymälässä. Valitettavasti myymälä oli suljettu kun kävimme kokeilemassa onneamme.

  Tykkää

 3. Wow! Olutpanimovanhainkoti, tällaisesta en ole kuullutkaan. Kävin Regensburgissa tapaamassa ystävääni kun hän oli siellä vaihdossa. Helmikuussa oli jo todella keväinen ilma ja ihmiset istuivat terasseilla. Talot olivat kauniita ja kahvilat loistavia.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: