Parlamenttipalatsi – Bukarestin ehdoton vierailukohde on maailman painavin rakennus

Tämä hillitön 365 000 neliöinen parlamenttitalo on Romanian pääkaupungin Bukarestin tärkein ja ehdottomasti kokemisen arvoinen nähtävyys. Parlamenttipalatsi eli romaniaksi Palatul Parlamentului ja englanniksi Palace of the Parliament on Pentagonin jälkeen suurin hallinnollinen rakennus maailmassa ja maailman painavin rakennus. Rakentaminen on aloitettu vuonna 1984, mutta uusklassinen rakennus ei näytä tippaakaan kasarilta.

IMG_6566

Rakennuksen valtavuuden vuoksi vierailulle kannattaa suunnistaa ajoissa. Opastettu kierros maksaa 40 Leitä eli noin 8,50 € ja kierroksen aluksi on turvatarkastus. Meidän ryhmältä ei mitään takavarikoitu pois, eli esimerkiksi vesipullo saa olla mukana. Opastettu kierros kestää noin yhden tunnin ja sen viimeisenä etappina on parveke, jolta on upeat näköalat Unirii-bulevardille. Parlamenttiin pääsyä varten tarvitsee olla mukana virallinen henkilöllisyystodistus kuten passi. Varsinkin lomasesonkina kierrokset voivat olla loppuunmyytyjä, joten varaus kannataa tehdä etukäteen. Varauksen voi tehdä aikaisintaan edellisenä päivänä ja vain puhelimitse. Lisätietoja löytyy Parlamenttipalatsin nettisivuilta. Englanninkielisiä kierroksia järjestetään tasatunnein päiväsaikaan. Soitin itse samana päivänä kun halusin vierailla ja pääsin hyvin kierrokselle. Paikalle voi toki mennä ilman varausta sillä riskillä, että kaikki kierrokset on myyty loppuun.

Parlamenttipalatsi karttaSisäänkäynti on pohjoispuolelta Izvor-puiston suunnasta Bulevardul Națiunile Unite -kadulta.

IMG_6794

IMG_6522

Rakennus on todella mielipuolinen ja uniikki. Rakentaminen on aloitettu vuonna 1984 silloisen kommunistisen Romanian diktaattorin Nicolae Ceaușescun määräyksestä. Ceausescu oli vieraillut Pohjois-Koreassa ja halusi samanlaisen diktaattorin aseman ja hulppean palatsin, jotta voisi näyttää ulospäin olevansa suuri ja kunnioitettu johtaja. Rakennus tehtiin kukkulan paikalle, jonka asiantuntijat vahvistivat olevan turvallisin mahdollinen ajatellen maanjäristyksiä.

IMG_6679

Rakennustyötä teki 100 000 henkilöä, joista osa kolmessa vuorossa, minkä vuoksi pääosa rakentamisesta saatiin tehtyä vain viidessä vuodessa. Arkkitehtejakin osallistui 700! Ceaușescu olisi vaimoineen myös muuttanut hulppeaan rakennukseen asumaan, mutta diktaattori ehdittiin teloittaa ennenkuin parlamenttipalatsi otettiin käyttöön. Vallankumouksen jälkeen maan uusi hallitus päätti, että rakentamista jatketaan, koska työt olivat jo niin pitkällä, ettei ollut järkeä purkaa rakennusta.

IMG_6524

Ceaușescun hirmuhallinto revitytti Parlamenttipalatsin ja sen luokse johtavan Bulevardul Unirii -puistokadun tieltä 20 % silloisesta historiallisesta keskustasta – siis 900 hehtaarin alueen, joka on yli 2,5-kertainen New Yorkin Central Parkiin verrattuna! Rakentamisen takia 40 000 ihmistä joutui jättämään kotinsa Ceaușescun vaatiessa alueen käyttöönsä ja monet joutuivat jättämään kotinsa päivän varoitusajalla. Rakennuksen kaikki materiaalit ovat täysin romanialaisia eikä kristalleissa ja koristeissa ole säästelty – eikä marmorissa, jota on miljoona kuutiota! Rakennus oli Ceaușesculle niin tärkeä, että sillä ei ollut ollenkaan budjettia ja hän seurasi tarkasti sen valmistumista.

IMG_6542

IMG_6516

Rakennuksessa on hulppeita yksityiskohtia kuten 7 000 lampun kristallokattokruunu. Valaisin on niin iso, että se huolletaan sen sisällä kulkevilta huoltotasoilta käsin. Parlamenttipalatsi ylläpito maksaa järjettömästi. Vuosittaiset lämmitys- ja sähkökulut on yli 6 miljoona euroa. Rakennuksen arvo on hulppeat 3,4 miljardia euroa. Mattoja on yhteensä 220 000 neliötä!

IMG_6482

IMG_6556

Ulkoapäin rakennus saattaa jopa vaikuttaa pökerryttäviä lukujaan pienemmältä. Se ulottuu 86 metriä maan päälle ja 92 metriä maan pinnan alle! Rakennuksessa on 1100 huonetta! Suurin sali on jalkapallokentän kokoinen! Vain 30 prosenttille rakennuksen maan päällisestä osasta on keksitty järkevää käyttöä. Tosin rakennuksesta vasta 90 % on valmiina nyt vuonna 2018. Rakennuksessa kokoontuvat nykyisen parlamentin molemmat huoneet. Rakennuksessa toimii myös nykytaiteen museo, senaatti ja useita muita valtionlaitoksia.

IMG_6754

IMG_6750Parlamenttipalatsin tontin kiertäminen ulkoa ei ole hyvä idea. Kokeiltu on eikä muurin takaa näe oikeastaan mitään. Tosin kiertäminen vie kauan aikaa, koska tontti on hillittömän kokoinen.

IMG_6508

Rakennus ei siis kerennyt valmistua ennenkuin Ceaușescu syöstiin vallasta eikä tämän takia hän koskaan päässyt vilkuttamaan suosiota osoittavalle kansalle parlamenttitalon parvekkeelta. Kuitenkin 1993 toinen kuninkaallinen pääsi parvekkeelle heiluttamaan. Popin kuningas Michael Jackson vieraili Romaniassa pian sen jälkeen kun maa vapautui kommunismista.

IMG_6630

Tosin ihan täydellisesti tämä kuninkaallinen vierailu ei mennyt. Bukarest ja Budapest sekoitetaan usein keskenään, joten jopa Michael Jackson tervehti satatuhatpäistä väkijoukkoa parlamenttitalon parvekkeelta sanoin ”hienoa vierailla Budapestissä”. Paikalliset eivät tästä pahastuneet, koska olivat saaneet paikalle todellisen kuninkaan ja Michael Jacksonin esiintyminen parlamenttipalatsissa symboloi sitä, että maa on vihdoin yksi länsimaista.

IMG_6578

Rakennus on suosittu kokousten ja konferenssien pitopaikka, ja vierailuhetkellämmekin siellä oli käynnissä jonkinlaiset vauvojen terveydenhoitolaitteiden messut. Siellä on järjestetty mm. NATO:n huippukokous vuonna 2008. Rakennuksessa vierailee vuosittain yli 200 000 aikuista.

IMG_6568

Sosialistisesta Parlamenttipalatsista on tullut modernin Bukarestin tärkein ja tunnetuin nähtävyys, jonka paikallisetkin alkavat uuden sukupolven myötä ottaa omakseen osana historiaansa. Vaikka paikallisilla on ristiriitainen suhde tähän järjettömän kokoiseen rakennukseen, tuo se myös paljon hyvää nykypäivän Bukarestiin.

IMG_6696

11 thoughts on “Parlamenttipalatsi – Bukarestin ehdoton vierailukohde on maailman painavin rakennus

Add yours

  1. Hei tämähän oli mielenkiintoinen lukea! Juuri Bukarestista eilen tullut ja pakko myöntää, ettei käyty kunnolla tuolla. Käytiin kävelemässä siellä puistossa toisella puolen, muttei sieltä auennut tuollaiset maisemat eikä jaksettu lähteä kävelemään lähemmäksi (kilometrejä oli sinä päivänä mittarissa jo yli 15 – se oli meidän tekosyy 😀 ). Nyt kyllä ehkä vähän harmittaa, onhan tuo aika mielettömän näköinen pytinki!

    Tykkää

  2. Olipa hyvin sanottu: mielipuolinen rakennus, todellakin! Suuruudenhulluuden ilmentymä, jos mikä!
    Mielenkiintoinen juttu ja vaikka lukuja oli paljon, ne oli kivasti kerrottu. Aivan järkkyä, että 40 000 ihmistä joutui jättämään kotinsa tämän vuoksi ja 20% vanhasta kaupungista tuhottiin. Miten joku voi tehdä noin? No, huonostihan tyypille loppujen lopuksi kävikin.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: