Romania on Euroopan halvin matkakohde – vinkkejä Bukarestiin

Bukarest on turhaan väheksytty kaupunki! Se yllättää positiivisesti nähtävyyksillään ja monipuolisella historiallaan, joten tekemistä riittää useammaksi päiväksi. Bukarest on yllättäen yksi Euroopan suurimmista kaupungeista. Virallisesti asukkaita on reilu 2 miljoonaa ja epävirallisissa arvioissa jopa 4-5 miljoonaa.

bukarest_sateenvarjokatu

Täytyy tunnustaa, että alun perin kiinnostuin Bukarestista huippuhalpojen lentojen ansiosta: halpalentoyhtiö Blue Airin suorat meno-paluu-lennot Helsingistä Bukarestiin maksoivat vain 86 € / hlö ti-su-lomalla! Kun sitten pikaisella googlettelulla kaikki blogit kehuivat kaupunkia ja käskivät heittää ennakkoluulot romukoppaan, oli tämä matka pakko varata.

Saapuminen

Blue Airin check-in onnistui netissä. Boarding passin tulostaminen lentoaseman automaatissa ei ole mahdollista, eikä itsellä ole kotona tulostinta, joten kentällä jouduin jonottamaan tiskille. Kone oli aika vanha, mutta lento oli ajallaan ja sinänsä kaikki toimi hyvin.

IMG_7184

Vuodesta 2012 lähtien kaikki reittilennot ovat laskeutuneet Henri Coandă International Airportille (IATA: OTP), kutsutaan myös Otopeni Airportiksi. Bussi 783 vie lentoasemalta keskustaan. Huomaa, että yhden matkan bussilippuja ei ole, vaan lippu sisältää aina 2 matkaa! Säästä lippu siis paluumatkaa varten. Lippu maksaa 8,60 lei eli 1,84 € ja se ostetaan saapuvien lentojen bussipysäkin lippukioskista tai lippuautomaatista. Kuljettaja ei myy lippuja. Lippu leimataan bussissa laitteessa painaen nappia 1 tarkoittaen, että leimaat siltä lipulta yhden matkan. Lentoasemabussissa ei kelpaa kaupungin muut sisäiset joukkoliikenneliput. Bussimatka keskustaan kestää n. 45 min.

IMG_6228

Romania ei vielä kuulu Schengen-alueeseen, joten lentoasemalla on passintarkastus. Romanian lisäksi muuten EU-maista vain Kypros, Bulgaria ja Kroatia eivät myöskään kuulu Schengen-alueeseen, mutta ovat jossain vaiheessa velvoitettuja liittymään. Näiden lisäksi on vielä Irlanti ja Iso-Britannia, jotka eivät pysyvästi kuulu Schengen-alueeseen – eikä Iso-Britannia näillä näkymin enää ole EU-maakaan 29.3.2019 jälkeen.

Hintataso

Romania on hintatasoltaan edullisin EU-maa, joten varakkaamista EU-maista on sinne muuttoliikennettä. Matkailijalle edullisuus on erittäin tärkeä asia ja määrittää itselläkin kohteiden valintaa. Romania on valittu myös Skyscannerin listauksessa yhdeksi maailman halvimmaksi matkakohteeksi vuonna 2018. Maa onkin siis yksi koko Euroopan halvimmista kohteista lomailla! Ja halvalla saa hyvää tässä suhteessa! Majoituimme X Hostellissa, jossa yö kustansi 37 € / huone.

bukarest_4

Yleistietoja

1800-luvun lopulla kaupunkia rakennettiin upeaksi eurooppalaiseksi pääkaupungiksi muun muassa Roomasta ja Pariisista mallia ottaen, minkä myötä kaupunki sai lisänimen ”idän Pariisi”. Kauniita rakennuksia on edelleen paljon jäljellä, vaikka niitä ovat tuhonneet niin toinen maailmansota, maanjäristykset kuin ennen kaikkea diktaattori Nicolae Ceaușescun hirmuhallinto.

IMG_7050

Monet paikalliset jykevät betonirakennukset huokuvat kommunismin aikakautta. Kaupungissa on siis paljon uusklassisia kauniita viimeisteltyjä rakennuksia ja sitten näitä betonisia lähinnä neuvostoliiton mieleen tuovia rakennuksia vierekkäin. Kaupungissa ei näy kerjäläisiä oikeastaan missään koko vierailun aikana. Helsingissäkin on enemmän kerjäläisiä kuin Romanian pääkaupungissa, mikä on yllättävää. Hanavesi on periaattessa juotavaa, mutta yleisesti suositellaan juomaan pullovettä. Hanavesi on kloorattu vahvasti ja ei sovellu herkkävatsaisille. Bukarestin parhaista nähtävyyksistä on oma blogiteksti luettavissa täältä.

bucharest_1

Kommunismin aikana kirkkoja siirettiin uusille sijainnille, koska diktaattori Nicolae Ceaușescu halusi siirtää kirkot pois näkyviltä paikoilta. Useita kirkkoja ympäri keskustaa on siis edelleen hieman piilossa muiden rakennusten varjoissa diktaattorin toimesta. Romaniassa pääosa asukkaista on ortodokseja ja maata pidetäänkin hyvin uskonnollisena ja konservatiivisena. Romania on ainoa EU-maa ja jopa ainoa latinalainen kulttuuri, jossa ortodoksi on valtauskonto.

bukarest_kirkko
Kuvassa vanhankaupungin eteläosassa sijaitsevan Biserica Sfântul Antonie Curtea Veche -ortodoksikirkko. Sen vieressä on osittain jopa ennen 1300-lukua rakennettu rauniokohde Palatul Voievodal / Curtea Veche, joka valitettavasti oli restauroitavana lokakuussa 2018. Raunioiden keskellä patsastelee Dracula eli Vlad Țepeș eli Vlad Seivästäjä.

bukarest_riemukaari

Bukarestista löytyy oma riemukaari Arcul de Triumf, joka on hieman pienempi riemukaari kuin Pariisissa. Tämä riemukaari sijaitsee aika kaukana keskustasta eikä sen vieressä ole metroasemaa, joten vierailu ei ole kovin vaivatonta.

bukarest_nahtavyysAteneum, Romanian merkittävin konserttitila, on valmistunut 1865.

Bukarestissa näkyi yllättävän vähän turisteja. Näin Bukarestin matkan jälkeen on helppo todeta, että turismi tulee kasvamaan paljon koko Romaniassa. Edulliset hinnat, hyvä turvallisuus, paljon ainutlaatuisia elämyksiä ja Bukarestin monivaiheinen historia kiinnostavat tulevaisuudessa matkailijoita.

bukarest_fountain

 

12 thoughts on “Romania on Euroopan halvin matkakohde – vinkkejä Bukarestiin

Add yours

 1. Kiehtovan oloinen paikka – ja aika jykeviltä vaikuttavia rakennuksia! Historian tuntemukseni on Romanian kohdalla aika hataralla pohjalla, joten olisi ihan paikallaan käydä siellä ”opintomatkalla.” Pitää käydä kurkkaamassa tuo sinun toinenkin postauksesi Veronasta, sillä satuin piipahtamaan siellä itsekin kesällä!

  Liked by 1 henkilö

 2. Jotain tuttuja paikkoja kymmenen vuoden takaa. Olen ajatellut, että pitäisi mennä käymään uudelleen. Viimeksi en oikein syttynyt, mutta luulen sen olleen enemmän minun kuin kaupungin vika. Edulliseen kohteeseen voi mennä uudelleen aika huoletta. Ei mene isoa rahaa ainakaan hukkaan. 🙂

  Tykkää

 3. Tämä täytyykin laittaa mieleen. Jostain syystä Romania ei ole ollut omalla matkalistalla koskaan, vaikka maan historia kovasti kiinnostaakin. Kiitos hyvistä vinkeistä.

  Tykkää

 4. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta, joka sai kyllä vähän kiinnostumaan Bukarestista (rehellisyyden nimissä Romania ei koskaan ole ollut unelmien matkakohteiden listalla…). Mielenkiintoinen historia niin kaupungilla kuin koko maallakin.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: