Kapkaupunki on kaikkien kohde – miksi matkustaa Etelä-Afrikan monipuolisimpaan kaupunkiin

Kerrotaan vastaus heti aluksi. Kapkaupunki on itsessään oikeastaan kaikkien kohde: on eksklusiivista kaupunki- ja ranta- ja viinitilameininkiä, on mielenkiintoista luontoa ja vuoria, on extremelajeja ja vaikka mitä – jokaiselle jotain!

pöytävuori

Kaupunki on valittu parhaaksi paikaksi vierailla maailmassa vuonna 2014 New York Times lehden mukaan eli kovat odotukset oli luotu täytettäväksi jo ennen matkaa. Hyvä ruoka ja viini ovat lähellä sydäntäni ja Kapin niemimaalla onkin vanhin Euroopan ulkopuolella sijaitseva viinialue.

Lentoja varatessa en tiennyt Kapkaupungin olevan niin ”harvinainen” kohde. Tästä helmestä ei kirjoiteta juuri lainkaan matkailulehdissä eikä siitä ole lähes lainkaan suomenkielisiä opaskirjoja!

pingviiniranta
Pingviiniranta Boulders Beach on yksi tunnetuimmista nähtävyyksistä Kapkaupungissa

Kaupunki tarjoaa paljon mielenkiintoista nähtävää ja tässä aktiviteetit esittelevä blogiteksti:  Kapkaupungin nähtävyydet – mitä tehdä ja kokea. Luontoa on ympäriinsä ja kaupungissa on kaikkialla läsnä pöytävuori. Pöytävuorelle ja muille kukkuloille on helppo mennä päiväksi vaeltamaan. Voit lähteä viettämään päivää rannalle tai kierrellä kaupunkia. Ruokailuunkin löytyy paljon vaihtoehtoa, ja trendikkäitä ravintoloita vaikkapa V&A Waterfrontin satama-alueella riittää. Viinitiloille ja lähimpiin viinilaaksoihin Stellenboschiin ja Franscchoekkiin ei ole myöskään pitkä matka vaikkapa päiväretkeä ajatellen. Viinilaaksoista blogitekstin löydät täältä: Etelä-Afrikan viinilaaksot: Franschhoek vai Stellenbosch ja tarkemman kuvauksen Franschhoekin viintiloista voit lukea: Franschhoek Wine Tram eli ainutlaatuisella viiniratikalla Etelä-Afrikan viinitiloja kiertämään Päiväretkiä voi myös tehdä esimerkiksi Cape Pointiin, pingviinirannalle, Kirstenboschin kasvitieteelliseen puutarhaan tai jos Nelson Mandela kiinnostaa niin Robben Islandille. Museoista nykytaiteen museo Zeitz MOCAA on mainitsemisen arvoinen.

Bo Kaap
Bo Kaap -kaupunginosassa talot ovat upean värikkäitä ja ne tuovat itselle heti mieleen Etelä-Afrikan.

Kaupungissa tuntuu olevan tarjolla paljon lodge-, backpackers- ja huoneistomajoitusta sekä tietenkin hyvätasoisia hotelleja, mutta edullisia hotelleja ja hostelleja hyvin vähän. Jotta valinnanvaraa riittäisi ja hinnat pysyisivät kohtuullisina, kannattaa tänne varata majoitus ajoissa verrattuna yleensä kaupunkilomiin.

Waterfront

Majoituin pääasiassa värikkäällä Bo Kaapin ja suurkaupunkimaisella Downtownin alueilla, joista oli päivisin helppo kävelläkin ympäriinsä ja käydä tyylikkäällä satama-alueella, jossa on iso Victoria Wharf Shopping Centre -kauppakeskus ja paljon ravintoloita. Myös City Sightseeing bussin pysäkille on lyhyt matka näiltä sijainneilta. Jos haluaa majoittua meren rannalla silloin kannattaa majoittua Sea Pointin kaupunkinosaan ja taas jos haluaa maksimoida turvallisuudentunteen niin silloin tuo tyylikäs V&A Waterfrontin satama-alue on hyvä vaihtoehto.

Ravintoloita löytyy moneen makuun ja hintahaitarikin on varsin laaja. Illallisen saa monesti 10 euron hintaan ja lounaita jo alkaen 5 eurolla, toki esimerkiksi V&A Waterfrontin satama-alueella ei näin edullista ole paitsi katuruokaa tarjoilevassa ruokahallissa. Kun olin varautunut, että Kapkaupunki on kallis, saikin olla positiivisesti yllättynyt kohtuullisen edullisesta hintatasosta.

IMG_4579
Veden säästämistä varten suosittelen vaihtoehtona juoda viiniä

Hotelleissa ja ravintoloissa tulee vastaan jatkuvasti muistutuksia säästeliäästä veden käytöstä. Kapkaupunkia uhkaa paheneva vesipula ja tilanne on pahentunut viime vuosina. Kuitenkin vuosi 2018 on ollut sateiden kannalta hyvä ja sateen ansioista vesivarastot ovat täyttyneet ja vettä on nyt vuoden 2019 alussa tuplasti enemmän varastossa kuin vuoden 2018 alussa. Kriisi on siis helpottanut ainakin hetkeksi, tosin ongelmat voivat palata äkkiä. Turistejakin ohjeistetaan käyttämään vettä säästeliäästi. Hanavesi on muuten täysin juotavaa ja hyvänmakuista Kapkaupungissa.

Zeitz MOCAA
Nykytaiteen museo Zeitz MOCAA (Museum of Contemporary Art Africa), joka avautui syyskuussa 2017.

Eniten turisteja Kapkaupunkiin tulee Britanniasta, Saksasta ja Yhdysvalloista. Britannista puheenollen kannattaa muistaa, että Etelä-Afrikassa on vasemman puoleinen liikenne.

IMG_0071

Puhutaanpa turvallisuudesta: yleisohje on, että pimeän aikaan ei kannata kävellä kaduilla. Kun aurinko laskee vuodenvaihteen tienoilla klo 20 jälkeen, niin silloin voi majoituksen lähikatuja keskustassa kävellä, mutta paria korttelia pidemmät matkat pimeällä pitää kulkea taksilla tai Uberilla. Ne ovat hyvin edullisia. Kadut ovat tyhjiä yöllä – itse asiassa kadut tyhjenevät jo klo 18 kun kaupat menevät kiinni – eikä kävelemistä suositella oman turvallisuuden vuoksi. Tämä oli itselle suuri miinus, kun tykkään kävelystä ympäriinsä. Tosin V&A Waterfrontin alueella lienee turvallista illallakin.

Valoisan aikaan on turvallista ja rauhallista liikkua kaikkialla, tosin varsinkin Downtownissa on jonkin verran sitkeitä kerjäläisiä, jotka alkavat kulkea vierelläsi. Kadunkulmissa näkyy varsinkin iltaisin vartijoita, jotka ohjaavat ravintoloihin ja pitävät yllä turvallisuutta. Itse auringonlaskuja tuli nähtyä aika vähän juuri tämän turvallisuuden takia, kun pimeällä on parempi pysytellä sisällä.

IMG_0035

Kaduilla Kapkaupungissa on paljon kodittomia ja kerjäläisiä. Valoisan aikaan on tosiaan turvallista kävellä, ja itse tykkään kaupunkilomilla kävellä paljon, mutta täytyy varautua että usein joku on pyytämässä rahaa. Yhtenä iltapäivänä kävelin pidemmän matkan Downtownissa ja tasaisesti joka korttelin kohdalla vähintään yksi rahanpyytäjä seurasi mukana hetken aikaa. Toisena päivänä oli jo varsin sinnikkäitä rahanpyytäjiä, kun seurasivat monta korttelia ja kaksi jopa hotellille saakka jääden vasta hotellin ulko-ovien taakse edelleen kerjäämään. Asia on hankala, koska on toki sydäntäsärkevää nähdä ihmisiä kerjäämässä, mutta juuri näistä tilanteista varoitellaan, että lompakon avaaminen kadulla voi johtaa ryöstämiseen. Itsestä on mukava antaa rahaa katusoittajille ja muille jotka tekevät jotain yritteliästä sekä ravintoloissa tippinä, mutta Kapkaupungissa on paljon näitä rahanpyytäjiä, jotka olettavat sinun antavan heille kadulla rahaa kun tulevat sitä pyytämään.

IMG_8209

Kaupat menevät kiinni keskustassa yleensä klo 18 ja lauantaisin jo klo 15. Suurin osa onkin kiinni sunnuntaisin. V&A Waterfrontin alueella kauppakeskuksessa kaupat ovat pisimpään auki eli klo 21 saakka. Paras ruokakauppa on paikallinen foodmarket herkku eli Woolworths, josta tulee itselle mieleen Jenkkilän Wholefoods. Iltaisin olisi kiva käydä syömässä ravintoloissa tai kahvilassa, mutta monet keskusta-alueen paikat sulkeutuvat jo klo 17 tai klo 18.

IMG_8989

Itse en nykyisin juuri välitä hiekkarannalla loikoilla muuten kuin kävelemässä, joten omaan makuun onkin kattouima-altaalla varustetut hotellit. Pääasiassa majoituin AirBnB-tyylisessä edullisessa mutta todella siistissä majoituksessa, mutta loman lopussa kolme yötä nautiskelin rentoutuen Downtownin ytimessä Mandela Rhodes Place -huoneistohotellissa enimmäkseen altaalla ja hillittömän isossa lähes 80 neliöisessä huoneessa. Hinta oli etukäteen varattuna 98 €/yö eli hyvä diili. Kun muut matkailijat kiertävät nähtävyyksiä, niin allasalue oli päivisin tyhjä ja suomalaiseen makuun sai hyvin rauhassa viettää aikaa.

IMG_9847
Rytmikäs musiikki ja lauluesitykset tempaavat mukaansa V&A Waterfrontin alueella.

Maassa on nykyään paljon keskiluokkaisia tummaihoisia, jotka ovat todella edustavan näköisiä liikkuessaan Kapkaupungin trendialueilla. Maassa on nykyään jopa laki, jonka mukaan uusista työntekijöistä pitää olla 80 prosenttia tummaihoisia. Kävelykierroksella kaupungin keskustassa oppaamme kertoi, että valkoihoisilla on nykyään vaikeuksia työllistyä. Maan yli 57 miljoonan hengen väestöstä noin 9 prosenttia on valkoihoisia, mutta he ovat olleet etuoikeutettuja ainakin menneisyydessä. Maassa näkyy edelleen apartheid-järjestelmän vaikutukset.

Mandela
Nelson Mandela on vahvasti esillä Kapkaupungissa

Kapkaupunki tarjoaa siis todella paljon hulppeaa nähtävää ja tekemistä, toki myös äärimmäistä köyhyyttä. Turvallisuus myös täytyy pitää mielessä, vaikka kyseessä onkin sinänsä maan ja mantereen muihin kaupunkeihin verrattuna hyvin turvallinen kaupunki. Kapkaupunki on monipuolinen kohde ja siellä on tosiaan vaikea olla viihtymättä. Monet sinne myös palaavat lomailemaan uudestaan ja uudestaan.

24 thoughts on “Kapkaupunki on kaikkien kohde – miksi matkustaa Etelä-Afrikan monipuolisimpaan kaupunkiin

Add yours

 1. Tulin juuri itse Etelä-Afrikasta, mutta oli vain viikon mittainen loma, niin se meni sitten kokonaan savannilla eläimiä bongaillen. Moni meidänkin lodgeen tullut oli ennen safaria ollut kapkaupungissa ja kaikki sitä kehuivat, joten kyllä minun vielä joskus pitää uudestaan lähteä Etelä-Afrikkaan. Sitten ensin Kapkaupunkiin ja viinialueille ja lopuksi safarille. Niin ja totta kai pingviinirannan haluaisin nähdä minäkin!

  Tykkää

 2. Hyvä, että kerroit yleisestikin Kapkaupungista – kaupungin ”sulkeutumisesta” iltaisin ja kerjäläisistä, sekä työllisyysasioista, etkä vain turistikohteista. Kun jonain päivänä lähden Afrikkaan, poikkean varmasti tännekin. Tuntuu hassulta, kun ei ole käynyt koko maanosassa ikinä, ettei osaa kuvitella, millaista siellä oikeasti on.

  Tykkää

 3. Hyvin olet saanut tunnelmat kuvatuksi. Olimme Kapkaupungissa yli kahdeksan vuotta sitten. Blogisi toi muistot mieleen, ainoa asia, jota emme kokeneet oli modernin taiteen museo, jota ei silloin vielä ollut. Yövyimme hollantilaislähtöisten ihmisten tilalla ja Britanniassa syntyneiden B&B:ssä. Heiltä, valkoihoisilta, kuulimme tarinoita, joissa osasta valkoihoisia työttömiä on tullut “luusereita”, kerjäläisiä, huumeiden käyttäjiä ja pikkurikollisia. Mustista menestyneistä on joistakin tullut multimiljonäärejä, jotka käyttävät asemaansa yhtä häikäilemättömästi hyväksi kuin valkoinen omistajaluokka aikoinaan. Mustien vallanpitäjien välinpitämättömyys ei katso ihonväriä, meille väitettiin.

  Tykkää

  1. Kiitos, samoja muistoja siis meillä! Tosiaan uudesta valkoisten köyhästä kansanosasta kuuli ja näki kyllä Kapkaupungissa. Matkoilla on mielenkiintoista kuulla aina kyseisen maan yhteiskunnallisesta tilasta, vaikka tarinat voi järkyttääkin.

   Tykkää

 4. Nimesin Kapkaupungin reissu-unelmia postauksessani unelmieni kaupunkikohteeksi. Sinne kyllä pitää joskus päästä, olen siitä niin monta vuotta haaveillut. Kiva, että kerroit myös nurjista puolista. Tuttavaltani olen kuullutkin, että pimeän tultua ei kaduille ole asiaa. Jotkut taas väittävät kaupungin olevan turvallinen, mutta riippunee siitä missä päin liikkuu.

  Liked by 1 henkilö

 5. Olipa inspiroiva postaus. Itselle Kapkaupunki ei ole juurikaan sanonut mitään tai saati ollut millään listalla, mutta tästä sun postauksesta tuli sellainen fiilis, että miksi ei. Toki tuonne matkustaessa on hyvä ymmärtää, että kaupungilla on kahdet kasvot ja kurjempi puolensa.

  Tykkää

 6. Kapkaupunki on ihana. Olin siellä isäni kanssa 10 vuotta sitten (apua, muistelin että pari vuotta sitten…) ja teki kyllä vaikutuksen monipuolisuudellaan. Majoituimme hotellissa keskustassa, ja liikuimme illalla ja öisinkin jalan kaupungilla, ja olo oli koko ajan turvallinen. Mutta siis toki suosittelen noudattamaan paikallisten turvallisuusohjeita, niille on syynsä.

  Liked by 1 henkilö

 7. Kapkaupunki on varmaan suurin unelmani kaupunkikohteeksi, koska tuntuu, että siellä on kaikkea: suurikaupunki, luontoa, rantaa – ja samaan reissuun voisi yhdistää safarinkin. Vähän harmi tosiaan tuo, että ilta-aikaan ulkona liikkuminen on niin rajoitettua. Ja varsin aikaisin tuntuvat kaikki kaupatkin menevän siellä kiinni.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: