Kokemuksia Torinon viikonloppulomasta pääsiäisenä – aitoa ja autenttista italialaista kaupunkielämää

Kun perehdyin Torinoon ennen matkaa oli mielikuva Torinosta kovin epämääräinen ja kuvittelin sen olevan Milanon varjossa oleva teollisuuskaupunki. No taas kerran sain olla väärässä; mitä enemmän luin muiden kokemuksia ja selvitin nähtävyyksiä, niin sitä enemmän innostuin. Kaupunki tuntuu olevan sopivasti tuntematon, jotta siitä voi muodostaa mielikuvan omien kokemusten perusteella. Torino on myös aperitivojen pääkaupunki eli tarjolla on hyvien juomien kanssa myös pientä syötävää.

torino_katu

Torino on upea Italian Alppien reunustama, noin miljoonan asukkaan kaupunki pohjois-Italiassa. Kaupungissa on paljon upeaa 1600-luvun barokkiarkkitehtuuria rakennettu Savoia-kuningaskunnan aikana. Torinossa on erityisen paljon bulevardeja, joita reunustaa katetut reuna-alueet ja niitä pitkin voi kävellä sateensuojassa, todella kätevää. Puistoja on myös paljon ja kaupunki tuntuukin helpolta kulkea ympäriinsä. Kaupunki henkii leveiden katujensa ansiosta myös pariisilaista tunnelmaa, sillä Italiassa useampikaistaiset kadut keskustassa eivät ole tavallisia. Torinossa on Euroopan toiseksi pisin kävelykatu Via Garibaldi, joka on suosittu kävelypaikka.

torino_kuva4
Galleria Subalpina on kaupungin eleganteimpia paikkoja.

Torinossa tuli käytyä Free Tour Turin ilmaisella kävelykierroksella heti loman ensimmäisenä päivänä, jolloin saa kaikki eniten irti opastetusta kierroksesta. Keskustassa sijaitseva kuninkaan palatsi ja sen lähiympäristö ovat suosittuja nähtävyyksiä.

torino_rakennus

Aikanaan Euroopan korkein rakennus Mole Antonelliana on Torinon tunnusmerkki, joka näkyy kaupungin kattojen yllä. Sen sisällä on nykyään muuten kehuttu elokuvamuseo. Museonnälkäisille löytyy kaupungista muitakin korkeatasoisia museoita kuten automuseo ja maailman toiseksi merkittävin egyptiläinen museo.

torino_kuvatalo

Torinossa on hyvin vähän ulkomaisia turisteja ja enimmäkseen turistit tuntuvat olevan italialaisia. Eniten turisteja Torinoon tulee ulkomailta Espanjasta ja Britanniasta, mutta tosiaan kyseessä ei ole mikään turistirysä. Torino ei ole yhtä tunnettu turistikohde kuin vaikka Milano tai Venetsia, joten sen kadut ovat rauhallisempia. Kaupunkilaiset ovat kovin ylpeitä siitä, että Torino oli yhdistyneen Italian ensimmäinen pääkaupunki vuosina 1861–1865.

torino_martini

Torinon alueelta on kotoisin monet tunnetut tuotemerkit kuten Lavazza, Nutella, Kinder, Ferrero Rocher, Martini ja Fiat. Fiathan on lyhenne sanoista Fabbrica Italiana Automobili Torino. Carpano-juoma on paikallisten suosima Martinin ja Aperolin tyylinen aromisoitu viini, tosin paikallisilla terasseilla sitä oli yllättävän vähän tarjolla.

torino_italia_kaupunki1
Upeimmat maisemat kaupunkiin ovat Cappuccini-kukkulalla olevan kirkon vierestä.

torino_aperol_sprits

Itselle mieluisa aperitivokulttuuri, jossa juoman kanssa tarjoillaan syötävää, on kotoisin pohjois-Italiasta ja Torinoa sanotaankin aperitivojen pääkaupungiksi. Suosituin juoma on ehdottomasti Aperol Spritz. Aperitivot alkavat klo 17.30 aikoihin ja niitä on tarjolla ympäri kaupunkia.

torino_ravintola

Floris House Torinossa on hulppea pöytiin tarjoiltu aperitivo 15 € vehreässä suorastaan lumoavassa tunnelmassa ja erittäin ystävällinen palvelu. Täällä myydään myös tuoksuja ja hajusteita eli hajuherkkien kannattaa pysytellä loitolla.

torino_aperitivo_2

Paras jäätelöpaikka koko kaupungissa on Gelateria La Romana, jossa maksetaan ensin kassalle ja sen jälkeen mennään tiskille valitsemaan ja noutamaan tilaus, hintaa kolmen maun tötteröllä on 3 euroa. Ruuhka-aikaan porukkaa voi olla paljonkin jonottamassa, mutta paikallinen gelato on sen arvoista.

torino_gelato2

Saapuminen Torinoon

Torinossa on omakin lentoasema, mutta kätevimmät ja edullisimmat lennot ovat yleensä Milanoon. Milanon Malpensan lentoasemalta kulkee kätevä bussi suoraan Torinon keskustaan 10 kertaa päivässä. Matka kestää kaksi tuntia ja maksaa vakiohinnan 22 €. Liput ostetaan etukäteen netistä ja aikataulu löytyy täältä.

La Venaria Reale

venaria_reale_torino2

La Venaria Reale on Unescon maailmanperintökohde 10 km päässä Torinosta. Tämä barokki-ihme on rakennettu 1700-luvulla Savoyn kuninkaan metsästyslinnaksi ja on yksi koko Euroopan mahtavimmista barokkiaikakauden taidonnäytteistä. Oltuaan kaksi vuosisataa hylättynä ja rappiolla, sitä restauroitiin intensiivisesti 8 vuoden ajan ja avattiin yleisölle vuonna 2007. Sen jälkeen siitä on tullut yksi koko Italian suosituimmista nähtävyyksistä, joka on 80 hehtaarin valtava alue hillittömine palatseineen ja muodostelmapuutarhoineen.

venaria_reale_torino

Palatsin tunnetuimmaksi ja instagrammatuimmaksi paikaksi on muodostunut pitkä koristeltu sali, jossa on musta-valkoinen lattia. Pääsylippu Reggia-palatsiin 16 €, myös muita lippuja eri rakennuksiin ja näyttelyihin. Helpointa sinne on mennä paikallisen joukkoliikenneyhtiön GTT:n ”erikoislinjalla”. Meno-paluulippu 5 € (GTT:n muut liput eivät käy vaan vain tälle erikoislinjalle tarkoitettu lippu).

venaria_reale_torino_3

Alba

alba_italia_kuva

Itselle matkailussa on tärkeä myös osata muuttaa suunnitelmia fiiliksen mukaan. Olin valmistellut vierailua Martini-juomamerkin tilalle Casa Martinille jo pidempään, mutta ilman ryhmävarausta varsinaista tehtävää ja nähtävää pienellä porukalla olisi paikan päällä vähän, joten lähtöaamuna päädyimme kuitenkin junamatkaalle Alban idylliseen Unescon maailmanperintökohde kaupunkiin.

torino_aperol

Alba on tunnettu aikaisemmin 100 tornin kaupunkina. Sieltä on kotoisin Ferrero Rocher ja sen muut tuotebrändit Kinder ja Nutella. Kaupunki tuntuu olevan oikeastaan kuin Italian porvoo. Kaupunki on tunnettu tryffeleistä suklaan lisäksi ja on viiniviljelmien ympäröimä, idyllistä vai mitä. Kun tekee tänne Torinosta päiväretken, löytää samalla mukavasti pienen kaupungin tunnelmaa.

alba_torino

6 thoughts on “Kokemuksia Torinon viikonloppulomasta pääsiäisenä – aitoa ja autenttista italialaista kaupunkielämää

Add yours

  1. Kivaa tietoa Torinosta. Itse olen käynyt Garda järvellä ja Riminissä ja toki Milanossa sen verran että otettiin juna rautatieasemalta. Tykkään myös kovasti Italian aperitivokulttuurista ja mukava tietää sen tulleen Torinosta!

    Tykkää

  2. Torino vaikuttaa just kivalta, tykkäisin itsekin kovasti tuollaisesta aperitivo-kulttuurista. Taikasanat ”vähemmän turisteja kuin Venetsiassa ja Milanossa” saivat myös kiinnostuksen heräämään. Usein tällaiset ei niin perinteiset turistikaupungit ovatkin ne viihtyisimmät lomapaikat. Tuo barokkilinnan marmorilattia on kyllä huikean näköinen, ja onnistuit saamaan sellaisen kuvankin, jossa ei ole juuri muita ihmisiä, siistiä!

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: