Kazakstanin futuristinen pääkaupunki Nur-Sultan ja parhaat nähtävyydet esittelyssä

Nur-Sultan on futuristinen ja erikoinen pääkaupunki, jossa ei ole kuin vähän turisteja, mikä on itselle luksusta. Kaupunki vaihtoi nimensä vuoden 2019 keväällä Astanasta Nur-Sultaniksi nyt jo entisen presidentin mukaan. Välillä on hassua miettiä, missä maassa sitä onkaan. Monet upeat modernit rakennukset ovat kuin Dubaista, tosin osa rakennuksista on sosialistisia kanttikolosseja. Valtakieli on venäjä kyrillisine kirjaimistoineen ja toisaalta ihmiset näyttävät aasialaisilta. Kasvillisuus puolestaan on kotoisan suomalaisen oloista puistojen mäntyineen ja ”suomalaisine” kesäkukkineen, tosin ilman kastelua nekään eivät keskelle aroa rakennetussa kaupungissa selviäisi. 

nursultan_kazakstan_keskusta_kuva3

Astanasta tuli Kazakstanin pääkaupunki vuonna 1997, ja kaikki näkemämme taitaa olla sen jälkeen rakennettua. Vuonna 2019 kaupungin nimi vaihdettiin Nur-Sultaniksi maan ensimmäisen ja kolme vuosikymmentä hallinneen presidentin Nursultan Nazarbajevin mukaan. Kaupungille nimen vaihdos ei ollut tavatonta, sillä nyt on menossa viides nimi vuoden 1832 jälkeen. Jonkun mielestä Nur-Sultan on sieluton kulissikaupunki, ja toki sen rakentamiseen kuluneilla rahoilla olisi ollut pohjoismaisesta näkökulmasta paljon parempaakin käyttöä kuin itsevaltiaan presidenttikulissin tukeminen. Toisaalta itse rakastan juuri tällaisia modernilla arkkitehtuuriltaan kiehtovia, siistejä ja turvallisia kaupunkeja. Kazakstanin fiiliksistä on myös erillinen blogiteksti: Keski-Aasian Kazakstanin parhaat käytännön matkavinkit sekä kokemuksia Almatysta

nursultan_1

Nur-Sultanissa kaikki on siis varsin uutta. Nähtävää riitti oman kokemuksen perusteella hyvin muutamaksi päiväksi. Kuitenkin on todettava, että jos et viihdy Dubain tyylisessä futuristisessa ja kuumassa kaupungissa, älä mene heinäkuussa Nur-Sultaniin. Talviaikaan kaupunki on varmasti varsin erilainen kylmänä ja lumisena.

Nur-Sultanissa välimatkat ovat pitkiä. Kun katsoo kartasta, että matkaa on kolme korttelia, niin todellisuudessa se onkin yllättävän pitkä matka. Keskustassa voi liikkua kävellen, kunhan majoitus on hyvällä sijainnilla. Kuitenkin osa nähtävyyksistä on kauempana taksimatkan päässä. Metro on rakenteilla kaupunkiin, tosin työmaa vaikutti jokseenkin seisahtuneelta. Majoituimme Best Western Plus Astana -hotellissa keskellä kaupunkia, jota voi kyllä suositella ja hintakin oli edullinen.

nursultan_kazakastan_keskusta

Jonotustyyli niihin nähtävyyksiin, joissa sattui myös olemaan muita turisteja, oli ohittelu. Kuitenkin enimmäkseen nähtävyyksiin ei ollut jonoja. Myös kaupoissa asiakkaat ohittelevat kassoille, joten omasta paikasta kannattaa pitää huolta. Tämä oli sellainen itsestä ei niin kiva juttu Nur-Sultanissa.

img_3340.jpg

Tässä seuraavaksi mieleenpainuvimmat ja isoimmat varsin modernit eli 2000-luvulla valmistuneet nähtävyydet esittelyssä:

1. Palace of Peace and Reconciliation

nursultan_nahtavyys

Pyramidin muotoinen vuonna 2006 valmistunut rakennus kätkee sisäänsä mielenkiintoista nähtävää, mm. oopperasalin, näyttelytiloja ja kokoushuoneita. Opastettuja kierroksia englanniksi on 30 minuutin välein, mikä maksaa 1000 tengeä eli 2,35 €. Pyramidin rakentamisessa on käytetty lämpötilavaihtelujen (arokaupungissa on kesällä +35 °C ja talvella -35 °C) vuoksi ensimmäistä kertaa samaa rakennustekniikkaa kuin silloissa, joiden pituus vaihtelee maanjäristysten varalta.  

nursultankuva2

Kazakstan haluaa profiloitua rauhaa edistäväksi eri kulttuureja yhdistäväksi maaksi, ja niinpä maailman eri uskontojen johtajat kokoontuvat tänne kolmen vuoden välein ja siihen liittyen rakennuksessa on nähtävillä näyttely. Rakennus kiteyttää hyvin Nur-Sultanin olemuksen, jossa isolla rahalla on rakennettu erikoista ja erittäin futuristista nähtävää.

2. Hazrat Sultan Mosque

nursultan_moskeija

Moskeija on vuonna 2012 valmistunut ja samalla sekä Kazakstanin että Keski-Aasian suurin moskeija. Upean näköinen moskeija on ehdoton nähtävyys Nur-Sultanissa. Ilmainen sisäänpääsy.

Käytännön ohjeita: Itse en meinannut löytää sisälle, sillä sisäänkäynti on vastakkaiselta puolelta kuin missä pyramidi on. Sisäänkäynnissä on ulkoportaikko ja niiden alapäässä kaksi suihkulähdettä. Astu eteiseen ja ota kengät pois. Älä astu kengät jalassa kokolattiamatolle. Myös miesten täytyy peittää polvet, naisten myös hiukset. Voit lainata eteisestä päällesi sinivihreän hupullisen kaavun, jolla nämä peittämiset hoituu. Sitten vie kengät kenkähyllyyn, minkä jälkeen voit liikkua vapaasti. Valokuvaus on sallittu.

3. New National Museum of Kazakhstan

IMG_2624

Hulppea vuonna 2014 avautunut moniosainen kansallismuseo kannattaa käydä katsomassa, vaikka ei olisikaan suuri museoiden ystävä. Sisällä aulassa on lentävä kultainen Kotka ja erikoisshow sen ympärillä on nähtävillä päivän aikana. Museosta löytyy paljon muinaisia esineitä ja tietoa Kazakstanin kulttuurista ja historiasta aina tähän päivään asti.  Kaikkiin näyttelyihin oikeuttava lippu maksaa 1000 tengeä eli 2,35 €. Englannin kielisiä kierroksia ei ollut tarjolla. Museo on todella iso ja nähtävää riittää. Avoinna ti-su klo 10-18 (lipunmyynti klo 10-17), mutta suljettuna joka kuukauden viimeinen tiistai.

4. EXPO 2017

nursultan_kazakstan_expo_kuva4

Vuoden 2017 maailmannäyttelyn alueella on iso lasinen pallorakennus, joka on kiehtovan näköinen ulkoa ja sisältä. Sisäänkäynnin ja alkunäyttelyn jälkeen mennään mennä hissillä ylös suoraan 8. kerrokseen, josta voit ihailla maisemia ja lasilattialla varustettua siltaa. Sen jälkeen näyttelyitä kierretään kerros kerrallaan alas päin mentäessä. Pääsymaksu on 1500 tengeä eli 3,50 €. Avoinna ti-pe klo 10-20 ja la-su 10-21.

nursultan_expo

Rakennuksessa on pysyvä ja erittäin laadukkaasti toteutettu tulevaisuuteen liittyvä näyttely, jossa esitellään mm. uusiutuvaa energiaa ja avaruutta. Monet näyttelyn osat ovat visuaalisesti erittäin näyttäviä kuten avaruudessa olevien astronauttien arjesta kertova näyttely, energiasta kertova satojen pallojen liikkuva näytös sekä pallon muotoinen 3D-teatteri, jossa esitellään tulevaisuuden maapalloa. Koko rakennus ja useassa kerroksessa olevat visuaaliset näyttelyt ja modernit tilat yllättivät jopa itseni ja aikaa hurahti useampi tunti rakennuksessa ja lähialueella, koska vieressä on suuri kauppakeskus, jossa voi ruokailla ja shoppailla.

IMG_3176

Illalla EXPO 2017 pallon edustalla olevissa suihkulähteissä on vauhdikas ja värikäs suihkulähdeshow pop-musiikin tahtiin. Alueeseen on panostettu ja se oli paljon eläväisempi kuin mitä etukäteen olisi voinut kuvitella.

nursultan_expo3

5. Baiterek Tower 

IMG_3463

Keskellä kaupunkia on tunnettu näköalatorni, joka on valmistunut vuonna 2002. Tornin lempinimi onkin hupaisasti Chupa Chups. Ylhäällä on kultainen presidentti Nursultan Nazarbayevin oikean käden jälki, johon vierailija voi laittaa oman kätensä ja toivoa jotain. Ruuhka-aikoihin tätä käden jäljen koskettamista varten on pitkä jono, joten kyseessä on paikallisille tärkeä rituaali. Paikalliset rupesivat melkein tappelemaan vuoroistaan päästä laittamaan kätensä presidentin kultaiselle kädenjäljelle kun henkilökunta oli hetken poissa. Tämä kaikki vaikutti olevan hurmoksellista henkilöpalvontaa näin suomalaisen näkökulmasta. Sisäänpääsy 700 tengeä eli 1,65 €.

IMG_3245

6. Khan Shatyr Entertainment Center

IMG_3342

Viihdekauppakeskus Khan Shatyr on suuri kauppakeskus kaupungin keskustassa. Valtava telttarakenne näkyy kauas ja onkin suosittu ajanviettopaikka. Kauppakeskuksen sisällä on sisävesipuisto Sky Beach Club, johon sisäänpääsy maksaa 10 000 tengeä ja se on auki ympäri vuoden. Vesipuisto on todella upean näköinen ainakin kuvissa, itse tuli jätettyä se kesähelteillä välistä, mutta se lienee erinomainen vaihtoehto muina vuodenaikoina.

7. Beach Club Oasis

nur-sultan_uimaallas

Central Parkissa sijaitseva maauimala maksaa 5000 tengeä ja on kolmella altaalla ja aurinkotuoleilla varustettu hyvä vierailukohde kesällä rentoa allaspäivää varten. Nur-Sultanissa ei ole paljoakaan hotelleja, joissa olisi ulkoallas samoista syistä kuin ei Suomessakaan, joten tämä on hyvä paikka tulla rentoilemaan altaalle kesällä.

8. Central Park ja Atyrau Bridge

nursultan_silta

Atyrau Bridge on uusi vuonna 2018 valmistunut kalaa ylhäältä päin muistuttava moderni kävelysilta Central Parkissa. Sillan vieressä on viikonloppuiltaisin suihkulähdeshow, joka itse tuli missattua. Sillan vieressä vastarannalla on viihtyisä ja hyvää ruokaa tarjoileva ravintola Astana Nury.

23 thoughts on “Kazakstanin futuristinen pääkaupunki Nur-Sultan ja parhaat nähtävyydet esittelyssä

Add yours

 1. Ihan mielettömän näköistä arkkitehtuuria tuolla kyllä huh huh. Muistan kun pyörittelin silmiäni näille kaikille rakennuksille jo kun katselin sun instastooreja tuolta. Ja toi valtava telttaostoskeskus (ja itseasiassa moni muukin pytinki) näyttää ja kuulostaa ihan joltain Dubailta! Varmaan tosi erikoiskaupunki kaikin puolin. 😄
  Olisihan tuolla joskus kiva lähteä käymään, laitetaanpa nämä vinkit siis korvan taakse.

  Liked by 1 henkilö

   1. Hahaha, itsekin katselin sun stooreja naureskellen! En ole hirveästi vielä tuonne osannut haaveilla, mutta tuo moderni arkkitehtuuri saattaa olla kaikessa omituisuudessaan ihan viihdyttävää paikan päällä? 🙂

    Tykkää

 2. Onpas futuristinen kohde verrattuna Almatyyn – entiseen pääkaupunkiin. En tiedä viihtyisinkö tuolla, kun en tykännyt Dubaista eikä Ashgabatista — joka on tähänastisista kaupungeista oudoin jossa olen käynyt. Nur-Sultan mahtaa olla talvella todella jäätävä paikka.

  Tykkää

 3. Tosi mielenkiintoista lukea kaupungista, mistä en kauheasti mitään tiennyt. Huikeita rakennuksia, ja jäi kyllä kiinnostamaan senkin takia, ettei turisteja ole paljon 🙂

  Tykkää

 4. Onpas erittäin futuristisen näköinen ja mielenkiintoisen oloinen kaupunki. Ihan lähitulevaisuudessa ei varmasti tule tuolla käytyä, mutta joskus täytyy kyllä päästä sitä ihmettelemään. Ja tuo Hazrat Sultan Mosque on aivan älyttömän upean näköinen, varmasti vielä upeampi paikanpäällä?

  Tykkää

 5. Mielenkiintoinen kohde ja tuo moskeija näyttää tosi hienolta! 🙂 Hauskoja huomioita ihmisistä, luonnosta sekä rakennuksista. 🙂

  Tykkää

 6. Katja/Jumalainenseikkailu

  Minut valittiin töihin EXPO:on, mutta sairastuin aika vakavasti ennen sitä ja niinpä vietin lopulta Kazakstanissa vain muutaman viikon. Kirjoitin myös blogiin jutun silloisesta Astanasta. Nursultan on melkoinen itseään rakastava veijari, joka on väkipakolla asuttanut pääkaupungin. Mielestäni asukkaiden vastentahtoinen tunkeminen sinne tuntui kaupungin ilmapiirissä. Olen harvoin käynyt yhtä ikävässä paikassa. Kazakstanilaiset muuten olivat kyllä ihania ihmisiä (puhun venäjää ja heidän kanssaan tuli juteltua) ja Almatystä pidin kovin.

  Tykkää

 7. Mietinkin, miksi Nur-Sultan kuulostaa niin vieraalta nimeltä, mutta ei ihme – Astanasta olen sentään aiemmin kuullut. Aika jännää arkkitehtuuria tosiaan ja muutenkin mielenkiintoisen oloinen kohde kaikkine kontrasteineen. Dubai ei kyllä ollut itselle mikään suosikkikohde, eivätkä nämä futuristisen arkkitehtuurin kansoittamat kaupungit yleensä ole niitä itselle vetävimpiä kohteita.

  Tykkää

 8. Mielenkiintoinen ja informatiivinen postaus! Mekin mietittiin Kazakstania talvella, mutta päädyttiin Azerbaijaniin ihan puhtaasti paremman lentotarjouksen takia. Jotain (tai aika paljonkin) samaa näissä kahdessa tuntuu kyllä olevan. Erityisesti kiinnostaisi Kazakstanin luontokohteet, mutta niihin pääseminen ei taidakaan olla mikään helpoin ekskursio 😀

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: