Kazakstanin luonnon suurin ihme: valtava Charyn Canyon

Kazakstanin kaikkein mielenkiintoisin nähtävyys on ehdottomasti Charyn Canyon, joka itselle oli entuudestaan täysin tuntematon kohde. Kuitenkin ennen lomamatkaa jo somessa törmäsin järkyttävän hienoihin kuviin paikasta ja olin vakuuttunut, että tämä pitää nähdä. Charyn Canyonia sanotaan Yhdysvaltojen Grand Canyonin pikkuveljeksi, tosin kazakstanilaisten mukaan alue on yhtä iso eikä jää siten huonommaksi tunnetummalle isoveljelleen. Kanjonialue on 150 km pitkä ja 300 m syvä. Kaikista kiinnostavin nähtävyys kanjonissa on 3 km pitkä Valley of Castles, joka on tunnettu korkeista kivipilareista. Itse kanjoni on 12 miljoonaa vuotta vanha.  

charyn_canyon_kazakhstan_nature

Ennen lomamatkaa pyysin tarjouksia kahden päivän yksityisretkestä Kazakstanin luonnon nähtävyyksiin Caravanistan ja Center Smart Tourism sekä Grande Voyage -matkatoimistoilta, joita oli kehuttu englanninkielisillä sivustoilla. Kuitenkin noiden ensimmäisenä mainittujen matkatoimistojen kautta hinta oli korkea noin 350 €/hlö. Paikallisille ja venäjänkielisille tuntuu järjestyvän halvemmat hinnat. Toki matkanjärjestäjiä löytyy paljon ja vähän tuuristakin kiinni mitä tulee vastaan.

charyn_kanjoni_luonto

Paras tarjous tuli Grand Voyage matkatoimistolta ja 2 päivän yksityisretki kahdelle hengelle kohteisiin Charyn Canyon, Kaindy Lake ja Kolsai Lake sekä Big Almaty Lake maksoi 180 €/hlö. Yksityisretki ei ollut vaatimukseni, mutta muita ei käytännössä ole. Retkiä saa halvemmalla, jos voi mennä retkelle viikonloppuna, jolloin on isommille ryhmille bussiretkiä, tosin ne ovat ilmeisesti venäjänkielisiä. Arkipäivinä kanjonilla on siis paljon rauhallisempaa ja vain joitakin henkilöautollisia ihmisiä. Retken yksityiskohdista sopiminen ilman venäjänkielen taitoa Almatyssa matkatoimistossa oli hieman haastavaa, mutta onnistui lopulta hyvin. Retki sisälsi siis citymaasturin (uudehko ja todella siisti Hyundai Tucson), ammattikuskin, yhden yön majoitukset majatalossa ja ruuat. Erittäin mukava ja leppoisa kuskimme puhui hieman englantia ja google translate hoiti loput.

kazakstan_charyn_4

Lähdimme Almatysta klo 8 ja matkaan meni aikaa noin 3,5 tuntia. Matkustaminen oli todella rentoa, kun oli oma kuski ja saimme keskittyä maisemien ihailuun ja nukkumiseen. Ensimmäinen puoli tuntia oli varsin ruuhkaista, mutta sitten päästiin kaupungista maantielle ja moottoritielle, jotka olivat todella hyväkuntoisia ja uusia. Pari tuntia lähdön jälkeen asutus loppui, alkoi autio vuoristoinen aro ja tie muuttui vaatimattomammaksi joskin oli kyllä asfaltoitu. Charyn-luonnonsuojelualueelle tultaessa oli puomi ja kuski kävi maksamassa pääsymaksun. Puomin jälkeen on vielä pätkä asfalttitietä, jonka päättyessä on pienehkö parkkialue.

kazakstan_charyn_canyon_2

Parkkialueelta ajoimme muutama sata metriä pysähtyen kolmeen eri näköalapaikkaan ottamaan kuvia aivan uskomattoman kauniista maisemista alas kanjoniin. Sitten auto pysäköitiin ja lähdimme itsekseen vaeltamaan Valley of Castles -nimellä tunnetulle alueelle kanjonin pohjalle kolmeksi tunniksi, kuskin jäädessä autolle.

IMG_4750

Alussa oli portaat alas, ja reitti on kokonaisuudessaan helppo kulkea. Matkan varrella riittää paljon ihailtavaa kuten kivien muodostamia rykelmiä ja erikoista kasvillisuutta. Reitti päättyy noin 3 km kävelyn päässä olevaan Charyn-jokeen ja pieneen Eco Park -kylään, jossa voi majoittua jurtassa tai bungalovissa tai omassa teltassa ja siellä on myös kahvila. Joen rannassa söimme mukaan ottamamme välipalan.

charyn_canyon_aasia

Kanjonin kauneus ja omalaatuisuus vetää hiljaiseksi. Vaikka me suomalaiset olemme yleensä tottuneet hiljaisuuteen, niin kanjonialueella on ihmeellinen ja jotenkin erilainen hiljaisuus. Tuntuu uskomattomalta, että näin mahtava paikka sijaitsee Euraasian kotimantereella ja siitä en edes vuosi sitten ollut kuullutkaan. Tulee mieleen, että jos useampi eurooppalainen tietäisi tästä ja tänne olisi lyhempi matka, tämä olisi ihan täynnä turisteja. Nyt lähinnä arkipäivänä paikalla on vähän paikallisia ja venäjänkielisiä turisteja sekä pari saksalaista turistia. Tuntuu niin mahtavalta, että on vielä olemassa näin upeita paikkoja, joissa voi rauhassa ihailla maapallon kauneutta.

juurta_2

Turistien vähyyden vuoksi alueella ei ole mitään palveluja, ei edes kioskia eikä kännykkäkuuluvuutta. Kannattaa varustautua laittamalla jalkaan lenkkarit tai muut hyvät kengät ja ottamalla mukaan välipalaa, runsaasti vettä, hattu ja vessapaperia. Parkkialueella ja kanjonikävelyreitin perällä on haisevia huusseja, jotka ovat mallia ”kuoppa maassa, reikä lattiassa, seinät ja katto ympärillä”.

kazakstan.charyn_canyon1

Alueelta on noin 100 km Kiinan rajalle ja 50 km Kirgisian rajalle. Kuskin mukaan kanjonissa vierailee päiväseltään turisteja myös talvella ja siellä lämpötila ei ole talvella yhtä kylmä kuin maan muissa osissa, joissa voikin olla -40 astetta. Kokemuksena paikka tuntuu kuitenkin tarjoilevan parhaansa näin lämpimänä kesäaikana.

charyn_canyon3

Majoituimme läheisessä Saty-kylässä majatalossa, joka oli sinänsä vaatimaton, mutta hyvä vierailu, jotta näkee miten paikalliset elää. Tapasimme majatalossa muita matkailijoita, jotka olivat lähinnä eurooppalaisia reppureissaajia. Koko pienessä kylässä oli vain tämä yksi majoitusvaihtoehto. Reppureissaajat lähinnä liftasivat järville ja kanjonille ja odotusajat saattoivat olla useita tunteja, kun he koittivat päästä eri paikkoihin. Itse kun olimme liikkeellä citymaasturilla kuskin ja matkalaukkujen kanssa olivat nämä reppureissaajat siitä kovin ihmeissään. Majatalossa tuntuikin kuin olisi ollut vaikkapa Thaimaassa reppureissaajien keskellä. Tuntuu helpolta ennustaa Kazakstanin luontomatkailun olevan nouseva trendi, näitä maisemia kun varmasti tullaan katsomaan kauempaakin.

IMG_8552

 

28 thoughts on “Kazakstanin luonnon suurin ihme: valtava Charyn Canyon

Add yours

 1. Ihania kuvia ja hyödyllistä infoa! 💜 Satyssa on muuten paaaljon muitakin majapaikkoja (esim. Google mapsin kautta näkee monia guest houseja ja livenä lisää) eli ei muuta kuin ovia koputtelee/soittelee. 😄Booking.comissa näkee tosiaan vain tän yhden, mutta jospa tilanne tulee muuttumaan lähivuosina.

  Tykkää

  1. Jep, tosiaan varmasti muitakin majapaikkoja on, mutta itse mukavuuden haluisena haluan etukäteen netin kautta varata majoituksen, eikä siihen tällä hetkellä ole paljoa vaihtoehtoja 😀 mutta ehkäpä tulevaisuudessa tulee enemmän nettiinkin vaihtoehtoja 😀

   Tykkää

 2. Tulisikohan kolmas kommentti läpi asti..

  Puhuttiin miehen kanssa juuri eilen mielenkiintoisista matkakohteista ja tämä maa nousi listalle. Joten postaus upean näköisestä kanjonista tuli erinomaiseen aikaan!

  Liked by 1 henkilö

 3. Mielenkiintoinen postaus, tuollaisen paikan olemassaolosta ei ollutkaan mitään tietoa. Kieltämättä yhdennäköisyyttä Grand Canyoniin löytyy! Yksityisretki oli varmasti mieleenpainuva tapa vierailla kanjonilla.

  Tykkää

 4. Ompa mieletön luontokohde ja jos rehellisiä ollaan, niin en olisi noita maisemia välttämättä erottanut Grand Canyonista kuvien perusteella… toin en ole kummassakaan (vielä) käynyt mutta toivottavasti tulevaisuudessa! 🙂 Parasta kuulla uusista jännittävistä luonnonihmeistä, joita kaikki eivät ole vielä löytäneet..

  Liked by 1 henkilö

 5. Upeat kuvat ja maisemat. Itsekin pohdin tuolla käymistä kun olin neljä päivää Almatyssa, mutta takana oli tällöin jo kolmen viikon reissu Pamirilla (Tadjikistanin) ja Kirgistanissa niin jäin viettämään kaupunkilomaa — noh, olisi pitänyt tuonnekin samalla kertaa matkustaa. Hyvä että tuolla saa vielä olla suhteellisen rauhassa eli turisti-invaasio ole tuonne vielä iskenyt.

  Tykkää

 6. Todella mielenkiintoinen juttu. En ole ollut todellakaan tietoinen, että Kazakstanissa olisi tällaista. Toisaalta miksipä ei olisi. Ollaan kuitenkin maantieteellisesti niin kaukana suunnilleen kaikesta. 🙂

  Liked by 1 henkilö

 7. Oi vitsit mikä paikka! Kazakstan on kiinnostanut kohteena pitkään, olisi niin siistiä käydä läpi kaikki stan-maat samalla reissulla. Tästä postauksesta sai paljon hyviä vinkkejä ja muistutus taas itselle siitä, että vertailu ja kilpailutus kyllä kannattaa.

  Tykkää

 8. Hieno paikka. En ollut tuosta koskaan kuullutkaan, mutta ilmeisesti ei moni muukaan : ) Maapallo on ihastuttavan täynnä näitä upeita, vähän tuntemattomampia mestoja.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: