Esittelyssä Kazakstanin kauniit järvet Lake Kaindy, Kolsay Lake ja Big Almaty Lake

Kazakstanin luonnossa on ehdottoman upeita vuoristojärviä, jotka ovat myös varsin mielenkiintoisia nähtävyyksiä. Tässä esittelyssä niistä kolme tunnetuinta, jotka sijaitsevat Etelä-Kazakstanissa enemmän ja vähemmän lähellä Almatyn kaupunkia. Vaikka Kazakstan on muuten pääasiassa vähäkasvillista aroa, niin vuoristojärvien ympäristössä rinteillä kasvaa metsääkin ja kasvillisuus on Suomesta tuttua.

Lake Kaindy

IMG_3607

Charyn-kanjonin jälkeen ajoimme Kaindy-järvelle eli suomeksi Jänisjärvelle. Se on järvi, jonka keskellä on pystyyn jääneitä kuolleita puiden runkoja ja sitä sanotaankin uponneeksi metsäksi. Tämä kuulostaa ja näyttää kuin sadusta. Järvi on muodostunut vuonna 1911, kun maanjäristys aiheutti maanvyörymiä ja luonnonpadon vuorten ympäröimänä. Vesi vuorilta virtasi täyttäen padon ja muodostaen pienen järven. Kyseessä on tunnettu turistinähtävyys, mutta koska sinne on haastava päästä ei paikalla ole kuin vähän muita.

kaindy_lake_kazakstan2

Matka Charyn-kanjonilta kesti hyväkuntoista maantietä pitkin noin tunnin. Välillä tiellä käyskenteli lehmiä, hevosia ja koiria ihan ilman mitään aitauksia. Maantieltä käännyttiin ”kärrypolulle”, jota ajettiin myös tunti. Se oli todella kuoppainen ja ajonopeus oli luokkaa vain 15 km/h! Järvelle voi mennä vain maastoautolla tai citymaasturilla. Reitillä ajetaan kirjaimellisesti vuoristopuron yli – ei siis siltaa pitkin. Tietä ei aurata talvella. Märällä kelillä tie voi olla vaarallisen liukas liejuinen ja viedä sivuluisulla rotkoon. Tätä ei siis voi suositella, jos kärsit matkapahoinvoinnista autossa pomppuisella tiellä.

Reitin varrella Kaindy-järven luonnonsuojelualueelle tultaessa oli puomi ja kuski kävi maksamassa pääsymaksun. Perillä oli pieni pysäköintialue, josta oli noin kilometrin kävely järvelle ja sen varrella vastaan tuli lukuisia hevosia ratsastajineen. Huonojalkaiset älkööt vaivautuko. Itse järvellä vietimme aikaa reilun tunnin, jonka jälkeen oli sama tunnin ajo ”kärrypolkua” pitkin ja aivan lyhyt maantieajo yöpymään Saty-nimiseen kylään, josta kerroinkin jo Charyn Canyon -tekstin lopussa. Kylä on hyvin pieni ja palveluina siellä on vain kioski.

Kolsay Lake

kolsay_lake_1

Aamiaisen jälkeen ajoimme Saty-kylästä 20 min hyvää asfalttitietä pitkin Kolsay-järvelle. Järviä Kolsay Lakes National Parkissa on yhteensä kolme. Vierailimme niistä yhdellä, Lower Kolsay -järvellä, joka on 1 km pitkä, 400 m leveä ja 80 m syvä. Sille pääsee autolla ja sieltä voi tehdä usean kilometrin vaelluksen muille järville. Järven vasenta reunaa menee kiva pitkospuu-/polkureitti järven keskipaikkeille, jossa on pari eväskatosta ja penkkiä sekä laituri upeine järvi- ja vuoristomaisemineen. Parkkialueen vieressä on myös uuden ja siistin näköinen Kolsay Lakes Village, joka lienee hyvä yöpymisvaihtoehto.

kaindy_lake3

Käynnin jälkeen ajoimme takaisin Saty-kylään majapaikkaamme, jossa söimme lounaan ennen 4 tunnin ajoa takaisin Almatyyn ja siitä vielä tunti Big Almaty -järvelle.

Big Almaty Lake

big_almaty_lake_kazakstan2

Tämä järvi on siis tunnin ajomatkan päässä Almatyn kaupungista, vuorten ympäröimänä korkealla ja autotie sinne mutkittelee ylös asfalttitietä. Järvi on maitomaisen samean turkoosin värinen ja sen ympäröimät vuoret ovat kuin alpit valkoisine huippuineen. Paikalla on uskomaton näkymä varsinkin illalla auringon laskiessa. Järvi on niin korkealla vuoristossa, että lämpötila oli 10 °C, kun taas Almatyn kaupungissa 28 °C! 

big_almatyLake_1

Järven rantaa ei kuitenkaan saa lähestyä viittä metriä lähemmäs, koska kaupungin juomavesi tulee täältä ja järvi on tarkasti vartioitu. Vierailun aikana vartijat puhalsivat pilliin ja saattoivatkin jonkun liian lähelle menneen turistin kauemmas.

big_almaty_lake5

18 thoughts on “Esittelyssä Kazakstanin kauniit järvet Lake Kaindy, Kolsay Lake ja Big Almaty Lake

Add yours

 1. Voi kun onkin hienoja paikkoja! Nämä ovat itselleni vielä ihan tuntematonta seutua, en ole koskaan vielä käynyt ja kiinnostus on kyllä heräillyt viime aikoina kovasti. Upeita järviä! Tuolla voisi viettää pitkänkin tovin vain nautiskelemassa noista eri järvien maisemista, varmasti ihana matkakokemus. 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Jep, joo oli kuski ja citymaasturi koko ajan meillä käytössä. Kyllä varmasti auton vuokraaminenkin onnistuu, itse en kuitenkaan välitä Kazakstanissa ajamisesta kun en puhu venäjää…varmasti myös omasta asenteesta kiinni ja siis maan kulttuuri oli lähellä venäläistä kulttuuria, joten oma fiilis on että jos jotain ongelmia tulee niin on hyvä olla extra käteistä mukana 😀

   Tykkää

 2. Näyttää kyllä ihanalta paikalta ❤ Olen käynyt vaan naapurimaassa Mongoliassa, mutta tarkoituksena on vielä joskus kiertää stanitkin. Erityisesti Kazakstan ja Uzbekistan kiinnostaa. Afganistan myös, mutta ehkä sinne ei ole otollista matkustaa vielä pitkään aikaan..

  Liked by 1 henkilö

 3. Huikeita maisemia! Sekä järvet, että niitä ympäröivät vuoret ovat todella kauniita ja kaikki tuo vihreys!
  Eipä heti uskoisi, että siitä sumean maitomaisesta järvestä otetaan juomavesi asukkaille. Miten nuo muut järvet, olisiko niissä voinut uida? Näyttää siltä, että noin kirkas vesi on ehkä jäätävän kylmää.

  Tykkää

  1. Jep, vesi on kylmää ainakin Kaindy järvellä kun se tulee vuoristosta. Kuulin jälkikäteen että Big Almaty Lake voi näyttää myös kirkkaan turkoosilta, mistä lie johtuneen..kellonajasta vai vuodenajasta..tai jostain muusta.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: