Keski-Aasian Kazakstanin parhaat käytännön matkavinkit sekä kokemuksia Almatysta

Mitä yhteistä on Suomella ja Kazakstanilla? Ainakin yhteinen rajanaapuri Venäjä ja sieltä kulttuuriin tulleet vaikutteet. Ilmasto keskellä mannerta on karumpi Kazakstanissa, kesällä jopa +40 ja talvella karu -40 astetta. Paras aika matkustaa onkin toukokuusta alkusyksyyn.

nursultan_kazakstan_keskusta_kuva3

Tavoitteena itsellä oli löytää kesälomakohde, joka olisi jotain hieman erilaista ja yllättävää sekä futuristista. Pääkaupunki Nur-Sultan, joka vielä keväällä 2019 oli nimeltään Astana, on juuri erikoinen ja futuristinen kaupunki. Kaupunki nimettiin siis uudestaan nyt jo entisen pitkäaikaisen presidentti Nursultanin mukaan. Omista kokemuksistani Nur-Sultanista löydät blogitekstin täältä.

IMG_3342

Almaty

Maan suurin kaupunki Almaty on todella siisti vastikään kunnostettuine jalkakäytävineen, ja kaupungissa on paljon viihtyisiä kahviloita. Itse Almatyssa ei nähtävää paljoa ole, mutta se sijaitsee vuorien ja kiehtovien luontokohteiden läheisyydessä. 

almaty_kirkko
Almatyn kaupungista löytyy kaunis ja varsin erikoinen ortodoksikirkko, jollaista ei ole tullut missään vastaan.

Parhaat maisemat Almatyn kaupunkiin on Kok-Tobe -kukkulalta, jonne pääsee helposti ja miellyttävästi gondolihissillä 2000 tengen meno-paluuhintaan. Kyytiin pääsee Palace of the Republicin oikealta puolelta. Kukkula on mielenkiintoisin kohde Almatyssa, harmi vaan että ilmansaasteiden vuoksi maisema kukkulalta kaupunkiin aurinkoisellakin säällä on savuinen.

almaty_nahtavyys

Tästä päästäänkin kaupungin isoimpaan ongelmaan, sillä ilma on saastunut ja kesäkuumalla sen vielä tuntee paremmin. Kaupunki tuntuukin aasialaiselta suurkaupungilta. Suurin syy huonolle ilmanlaadulle on autoilusta aiheutuva ilmansaaste, sillä 80 prosenttia ilmansaasteesta johtuu 250 000 päivittäin kaupungissa liikkuvasta autosta ja muusta ajoneuvosta. Kaduilla kävellessä autoja on ihan älyttömästi kaikkialla. Osa kaduista on yksisuuntaisia ja niillä on 4 kaistaa, jotka ovat täynnä autoja. Autojen määrän ymmärtää, kun tarkastelee bensan hintaa, joka on 0,40 €/litra.

kazakstan.charyn_canyon1

Almatyn kautta pääseekin matkustamaan tunnetuille luontopaikoille kuten Charyn Canyonille, josta olen kirjoittanut tarkemman blogitekstin. Eteläisen Kazakstanin järvet ovat myös ällistyttävän kauniita ja myös järvistä löytyy erillinen blogitekstini.

kolsay_lake_1

Matkustaminen Kazakstaniin

Matkustaminen Kazakstaniin ei ole aivan edullista. Lentoja löytyi Venäjän, Valko-Venäjän, Ukrainan ja Turkin kautta, jotka kaikki olivat käytännössä samanhintaisia. Päädyin valitsemaan hyväksi arvostelemani Turkish Airlinesin lennot. Lennot Helsinki – Istanbul – Nur-Sultan ja Almaty – Istanbul – Helsinki maksoivat yhteensä 462 €. Tähän vielä paikallisen lentoyhtiön Scat Airlinesin lento Nur-Sultan – Almaty -välille 46 €. Finnair muuten lensi ainakin elo-syyskuussa 2019 suoraan Helsinki – Nur-Sultan väliä. Menolennolla täytetään pieni maahantulokaavake, jota yhdessä passin kanssa kannattaa pitää aina mukana.

Kylmän talven takia Kazakstan on itselle ehdottomasti kesäkohde. Jo lokakuussa Nur-Sultanin keskilämpötila on alhaisempi kuin Etelä-Suomessa, joten lämpimään aikaan matkustamista varten ei ole montaa kuukautta.

big_almaty_lake5

Raha

Kazakstanin valuuttaa tengejä ei saa Suomesta vaan sitä on paras nostaa automaatista paikan päällä. Nur-Sultanin lentoasemalla voit nostaa paikallista valuuttaa 1. kerroksen lähtevien aulassa olevista automaateista. Isoissa kaupungeissa kuten Nur-Sultanissa ja Almatyssä kortti käy erittäin hyvin eikä käteistä juurikaan tarvitse. Luottokortti käy maksuvälineenä jopa pieniin 1 € arvoisiin ostoksiin, mikä on positiivinen yllätys. Maaseudulla kortti ei yleensä kelpaa eikä ole automaattejakaan. Paikallista valuuttaa ei myöskään kannata tuoda mukanaan Suomeen, koska sen vaihtaminen euroiksi ei onnistu kovin helposti.

Tipin antaminen ei ole tapana Kazakstanissa, sillä palvelumaksu sisällytetään ravintoloiden ja hotellien laskulle. Toki kasvavan turismin myötä tippaaminen yleistyy maassa.

nursultan_nahtavyys

Taksilla liikkuminen

Nur-Sultanissa ja Almatyssa välimatkat ovat usein pitkiä. Taksi voi olla aikamoista sompailua hinnan suhteen. Saavuimme maahan Nur-Sultaniin yöllä. Ensimmäinen taksin hintapyyntö oli 12 000 tengeä, ja lopulta maksoimme toiselle taksille 4600 tengeä. Takaisin lentoasemalle mennessä Yandex Taxi maksoi 1360 tengeä. Lentoasemalla ei ole ilmaista nettiä, eikä ilmaista nettiä muutenkaan ole kovin yleisesti tarjolla. Jotkut voivat haluta hankkia paikallisen sim-kortin, mutta itse koin Elisan Reissunetin 19,90 €/Gt tosi hyväksi. Ota se ja suosittelen vahvasti käyttämään Yango / Yandex Taxi -taksisovellusta, joka on halpa, helppo ja turvallinen. Se on samanlainen kuin Uber, mutta Kazakstanissa ei ole Uberia (ilmeisesti aiemmin oli, mutta Yandex Taxi hankki Uberin Kazakstanin liiketoiminnan itselleen).

Vaikka maa on yleisesti turvallinen, niin taksit voivat olla turvattomia ja niihin voi liittyä huijauksia. Näissä taksisovelluksissa kuljettajan täytyy rekisteröityä ja jokainen asiakas arvostelee kuljettajan matkan jälkeen. Lisäksi kuljettajat eivät yleensä puhu englantia, mutta sovellusta käytettäessä se ei haittaa, koska alku- ja loppupiste ja maksu hoituvat sovelluksen kautta, ja sovellus mukautuu käyttäjänsä kieleen. Yango toimii muuten Helsingissäkin.

nursultan_kazakastan_keskusta

Kieli ja kommunikointi

Maa tuntuu varsin omalaatuiselta, kun paikalliset näyttävät aasialaisilta, mutta puhuvat venäjää. Isoissa kaupungeissa englannilla pärjää, tosin monissa nähtävyyksissä henkilökunta ei puhu englantia. Ravintoloissa on yleensä kuvat annoksista, joten tilaaminen on helppoa. Välillä kommunikointi on toki hieman haastavaa, kun itse en osaa venäjää lainkaan ja englantia ei puhuta kaikkialla. Yhtenä päivänä hieman turhautti, kun halusimme tiettyyn vesipuistoon ja sinne tilattu kyyti ja ystävällinen kuski halusi kovasti suositella toista paikkaa. Google Translate kuitenkin riitti kommunikointiin ja pääsimme mihin halusimmekin.

Wikipedian mukaan vuonna 2017 presidentti Nursultan Nazarbajev ilmoitti, että kyrilliset kirjaimet tullaan korvaamaan vuodesta 2018 vuoteen 2025 latinalaisilla kirjaimilla. Tämä liittyy maan nykyaikaistamiseen ja etäisyyden ottamiseen suhteessa Venäjään. Naapurimaa Turkmenistan vaihtoi kyrilliset kirjaimet latinalaisiksi jo vuonna 1991.

IMG_3463

Kazakstan muuttuu ja netistä etukäteen löydetyt tiedot olivat monesti vanhentuneita, joten blogin pitäminen tuntuu hyvältä tavalta levittää tietoa ja auttaa samalla muita matkailijoita. Google Mapsista puuttui joitakin nähtävyyksiä tai ne oli pelkästään kyrillisillä kirjaimilla. Niinpä reissun aikana tuli ensimmäistä kertaa lisättyä näitä tietoja Google Mapsiin.

nursultan_kazakstan_expo_kuva4

 

Onko Kazakstanissa turvallista?

Kyllä. Itsestä ei tuntunut viikon loman aikana kertaakaan turvattomalta. Kannattaa kuitenkin huomioida Ulkoministeriön matkustustiedotteen mukaisesti: ”Rikolliset saattavat esiintyä poliiseina. Poliisin on aina osoitettava henkilöllisyytensä. Myös oikeat poliisit saattavat yrittää sakottaa turisteja rahastusmielessä esimerkiksi tekaistujen tieliikennerikkomusten nojalla. Korruptio on muutenkin yleistä.”

Viikon matkan aikana ei yhtään suomalaista tullut vastaan eikä muitakaan pohjoismaisia matkailijoita. Harvakseltaan näki turisteja keski-Euroopasta ja Yhdysvalloista.

23 thoughts on “Keski-Aasian Kazakstanin parhaat käytännön matkavinkit sekä kokemuksia Almatysta

Add yours

 1. Hyvä kuvaus Kazakstanista näissä sinun tekemissä jutuissa. Turisteja ei paljoa näkynyt ainakaan Almatyssa kun kävin pari vuotta sitten — eikä englannilla aina pärjännyt. Muutaman sanan kun yritti puhua venäjää niin palvelu parani.

  Liked by 1 henkilö

 2. Mun venäjänkieleni on just vai muutama sana. Tosin ne on sellaisia, että niitä ei kannata sanoa 😀

  ”Pääkaupunki Nur-Sultan, joka vielä keväällä 2019 oli nimeltään Astana”. Tosi kiva. Just kun oppii pääkaupungin, niin nämä menee ja muuttaa sen nimen…

  Liked by 1 henkilö

 3. Nyt muistankin miksi emme viime talvena napanneet Almatyn / Nur-Sultanin lentoja, tuo -40 on ihan jäätävä keli (kirjaimellisesti). Mielenkiintoisen oloinen paikka, ehkä pitäisi opetella hieman venäjää ja ottaa asiaksi käydä tutustumassa. Venäjän kielen taidosta tuskin haittaa muutenkaan olisi, koska meille sitä tarjotaan ihan joka puolella muutenkin, olen ilmeisesti venäläisen näköinen 😀

  Tykkää

 4. Haha, saattaa olla noloa myöntää, mutta tuli täysin yllätyksenä, että kuka tahansa voi tehdä paikkamerkintöjä Google Mapsiin. Tarvii ehkä itsekin tutustua tähän enempi! 🙂

  Liked by 1 henkilö

 5. Tämä menee kyllä kauniin luontonsa ja futuristisen meininkinsä puolesta ehdottomasti kiinnostavien kohteiden listalle. Tuo Charyn Canyon vaikutti erityisesti todella kiinnostavalta. Kiva kuulla myös, että Elisa Reissunetti toimi hyvin 🙂

  Liked by 1 henkilö

 6. Mielenkiintoista! Mukava lukea ajankohtaista tietoa maasta, josta itsellä ei ole juuri tietoa. En ole harkinnut meneväni Kazakstaniin, mutta tämä herätti mielenkiinnon.
  Tuo järviretki vaikuttaa ihanalta!

  Tykkää

 7. Nur-Sultanhan on niitä maailman kylmimpiä kaupunkeja. Joten ei todellakaan kannata keskitalvella lähteä jollei kylmästä tykkää. Bussi kyllä toimi siellä hyvin ja oli edullinen niinkuin myös bussi ja metro Almatyssä. Myös taksi oli edullinen, tavallinen ja uber (viime vuonna oli vielä). Kyydin kyllä tarjosi kuka tahansa ohiajava.
  Englantia osattiin suuremmissa hotelleissa, venäjänkielentaito on ehdoton etu mihin kannattaa panostaa edes kirjaimien verran.
  Almatyssä oli minun makuuni paljonkin mielenkiintoista ja viihdyin siellä erinomaisesti.

  Liked by 1 henkilö

  1. Arkena tuolla kanjonissa oli vähän muita turisteja, kuulemma viikonloppuisin sinne tulee busseilla turisteja, joten arkena rauhallisempaa. Big Almaty lake on lähellä Almatyn kaupunkia, joten siellä oli enemmän porukkaa varsinkin auringonlaskun aikaan. Muut järvet oli sen verran kaukana että niillä aika rahallista.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: