Esittelyssä Ateenan kuvauksellisimmat nähtävyydet

Ateena on erittäin kuvauksellinen pääkaupunki, lähinnä johtuen historiallisista nähtävyyksistä. Kaupungista löytyy paljon antiikin Kreikan nähtävyyksiä ja katukuvassa näkyy välillä hylättyjä taloja sekä rappioromantiikkaa huokuvia paikkoja. Onpa jossain julistettukin, että Ateena on Euroopan uusi Berliini.

Monet turistit tuntuvat tulevan Ateenaan vain hyvin lyhyeksi ajaksi esimerkiksi viikonlopuksi. Oman kokemukseni perusteella viettäisin Ateenassa ja sen lähisaarilla helposti useita päiviä vaikka kyseessä on kaupunkilomakohde. Ilmaisella kävelykierroksella opas kyseli osastujilta onko kukaan Ateenassa pidempään kuin viikonlopun ja me suomalaiset taisimme olla lähes ainoita, jotka viettivät viisi päivää Ateenassa. Ateenassa ei muuten juuri ole kattoaltaalla varustettuja hotelleja – tosin rentoja saaria upeine rantoineen on edustalla, mistä lisää alempana. Majoituimme Ateenassa erinomaisessa huoneistossa, jota voi suositella niin sijaintinsa kuin tasonsa puolesta. Huoneisto tuntuu olevan suosituin ja edullinen majoitus.

Tässä kuvauksellisia nähtävyyksiä Ateenasta:

 Panathinaïkó-stadion

Ensimmäiset modernit olympialaiset pitkän tauon jälkeen pidettiin vuonna 1896 tällä Panathinaïkó-stadionilla, joka on maailman ainoa marmorista tehty stadion. Stadionin toinen nimi on myös Kallimármaro-stadion. Hieno maisema katsomon yläosasta ja koko stadion on täydellinen kuvauspaikka, sisäänpääsy 5 e.

Lykavittos kukkula

Kaupungin korkein kukkula on ehdottomasti suositeltava kohde. Sieltä näkyy upeasti Akropolis ja iltaisin kaunis auringonlasku. Funikulaarilla meno-paluu 7 €, mutta suosittelen kuitenkin kävelemistä hyväkuntoista reittiä pitkin kestäen 30-45 minuuttia. Tulimme illalla tänne ihailemaan auringonlaskua mukanamme kaupasta naposteltavaa ja juomista. Kukkulan aivan huipulla on iltaisin kova ruuhka ja kaikki haluavat ottaa kuvan samasta kohtaa. Kun jää ylös vievän polun varrelle istumaan niin saa rauhassa ihailla auringonlaskua ja napata kauniit kuvat Ateenasta parhaimmillaan. Huipulta katsottuna Ateena näyttää laajalta, sillä kerrostalojen meri jatkuu silmän kantamattomiin. Talomeri on hassun tasainen, josta ei erotu torneja, kupoleita eikä pilvenpiirtäjiä. Kaupungin laajuudesta huolimatta todellisuudessa Ateenan keskusta on hyvin pieni.

Saariretki Agistri

Teimme päiväretken Pireuksen satamasta Agistrin saarelle. Saarella on paljon rantoja lähellä satamaa ja se onkin erinomainen paikka rentoilupäivälle ja saaren rannoista saa uskomattomia kuvia. Vielä lähempänä Ateenan rannikkoa on Aeginan saari, joka on suosittu päiväretkikohde. Aegina on isompi saari ja siellä ei vaikuttanut olevan sataman lähellä yhtä kivoja rantoja kuin Agistrilla. Täytyy sanoa, että Agistri on täydellinen saari, kun kaipaa pois Ateenan ahtailta kaduilta rannalle rentoutumaan. Saarella on sataman lähellä paljon pieniä rantoja, ja saari sopivan pieni ja idyllinen, että siellä voi kiertää ja kokea luontoa, jota taas Ateenassa ei ole. Tule siis saarille kuten Agistrille vähintään päiväkäynnille tai mielellään pidemmäksikin ajaksi. Ateenan rannikolla on myös Ateenan Rivieraksi kutsuttu 60 km pitkä alue, missä riittää rantoja ja hotelleja, jos saarelle lähteminen ei innosta.

Varasimme lauttamatkat netistä, tosin lippuja voi ostaa myös satamasta. Aamulla menimme satamaan varausvahvistuksessa ilmoitetusti tunnin etukäteen E8-alueelle, jossa on eri lauttayhtiöiden lippupisteet. Lauttaliput lunastetaan varausnumerolla. Agistrilla on kaksi satamaa 1 km päässä toisistaan Skala ja Megalochori, joten ole tarkkana, mistä paluu lauttasi lähtee.

Akropolis-kukkula

Kaupungin tunnetuin kuvauspaikka on varmasti Akropolis ja siellä sijaitseva Parthenon temppeli. Tule tänne heti aamulla klo 8, kun paikalla ei ole kuin kourallinen muita turisteja ja nautiskele Akropoliksen upeasta tunnelmasta ja ota parhaat kuvat auringon noustessa ennen kuin muut turistit ovat nähtyyksien edessä. On hurjaa ajatella olevansa yli 2400 vuotta vanhoilla raunioilla ja uskonnollisella keskuspaikalla, joka edelleen on kaikkialle kaupunkiin näkyvä Ateenan sydän.

Plákan kaupunginosa

Plákan kaupunginosa on tunnettu viihtyisistä ravintoloista ja kaupoista, jotka ovat erittäin kuvauksellisia. Kreikkalainen ruoka on tasaisen hyvää oikeastaan lähes kaikissa ravintoloissa, joissa kävimme ja italialainen gelato kruunaa aina oman lomani. Plákan alueen reunalla on myös A for Athens -kattobaari, jota monet ovat kehuneet. Itse tuntui, että kaupunkia tuli nähtyä muutenkin useammasta korkeasta paikasta, joten tämä kattobaari jäi välistä.

Historiansa vuoksi Ateena on rakkennettu liian täyteen. Kadut ovat ahtaita ja vehreyttä vähän, kun vuoden 1923 yhteydessä suurin osa yli miljoonasta ulkokreikkalaisesta ortodoksista yritettiin kiireesti mahduttaa Ateenaan. Yleisesti ottaen Ateena ei ole erityisen näyttävä, mutta Pláka on idyllinen ja kaunis poikkeus vaikka charmia löytyy toki kaikkialta.

Ateenan agora

Ateenan agora toimi aikoinaan Ateenan kaupunkivaltion sosiaalielämän, kaupankäynnin ja hallinnon keskuksena. On mieletöntä ajatella seisovansa torilla, jolla länsimainen demokratia syntyi 2527 vuotta sitten. Alueella on paljon raunioita ja kaksi erittäin kuvauksellista ja mielenkiintoista rakennusta. Ensimmäinen on Attaloksen stoa, joka on uudelleenrakennettu 1950-luvulla. Kyseessä oli julkinen pylväshalli, jossa oli kesällä mukavan varjoisaa ja talvella suojaisaa käydä kauppaa ja keskustella. Muista käydä myös yläkerrassa, josta on hienot näkymät agora-alueelle.

Toinen kuvauksellinen rakennus Ateenan agoralla on Hefaistoksen temppeli, joka on yksi maailman parhaiten säilynyt antiikin Kreikan temppeleistä. Myös tänne kannattaa tulla heti aamusta klo 8 jälkeen, jos haluat ottaa kuvia ilman muita turisteja. Akropolis, Agora ja muutama muu antiikin Kreikan nähtävyys on mahdollista kokea 30 euron yhteislipulla, joka on voimassa 5 päivää ja jokaiseen nähtävyyksistä pääsee sinä aikana sisään kerran.

Kreikkalainen ruoka

Tavallinen kreikkalainen ruoka on kaikessa yksinkertaisuudessaan niin hyvää! Kreikkalainen salaatti, moussaka, tsatsikipita gyros… nam! Me emme jaksaneet etsiä hienoja ravintoloita, vaan laitoimme Google Mapsin hakuun ”taverna” ja valitsimme lähellä olevista tuloksista keskiarvosanan ja kuvien perusteella jonkin eikä ollut kertaakaan pettymys.

10 thoughts on “Esittelyssä Ateenan kuvauksellisimmat nähtävyydet

Add yours

  1. Eihän suomalaiset Ateenaan viikonlopuksi lähde, kun kaikki on täältä katsottuna niin kaukana. 😀 Viisi päivää Ateenassa ja lähialueilla kuulostaa just passelilta. Tosi hyvät vinkit kaupunkiin ja lähistölle. En ole käynyt, mutta tekisi kyllä mieli mennä joku kerta.

    Tykkää

  2. Ihanan näköistä! 🙂 Ateenassa en ikinä ole vielä käynytkään, mutta Kreikan saarilla kyllä. 🙂 Kreikka on kyllä kuvauksellinen ja ruoka siellä on parasta.

    Tykkää

  3. Meille jäi Ateenasta semmoinen fiilis, että kaupunkikohteena ihan aliarvostettu. Helposti olisin viihtynyt kokonaisen viikon tai kauemminkin. Auringonlasku tuolta kukkulalta erityisesti jäi mieleen, vaikka porukkaa olikin aika hurjat määrät.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: